Video Pacienţii grav răniţi în explozia din Bucureşti, transferaţi la un spital din Germania. România are doar 26 de paturi pentru tratarea marilor arşi
Trei pacienţi cu arsuri grave în urma exploziei din urmă cu două zile din Bucureşti au fost astăzi transferaţi în Germania. Decizia a fost luată de medicii spitalelor Bagdasar Arseni şi Floreasca pentru că noi nu avem nici acum, la aproape şase ani de la tragedia din Colectiv, un centru specializat pentru tratarea marilor arşi.
Primii doi pacienţi urcaţi în aeronavă au fost transferaţi de la Spitalul Bagdasar Arseni în stare critică. Au arsuri pe 50 şi 70 la sută din suprafaţa corpului. Al treilea bărbat rănit şi cu căile respiratorii afectate a fost adus de la Spitalul Floreasca. Rând pe rând pacienții sunt aduși la baza aeriană 90. Aeronava a fost configurată asemenea unei secţii de Terapie Intensivă. Avionul va decola cu direcția Frankfurt.
Transferul celor trei arşi vine la două zile de la explozia puternică a unui utilaj de sortare a deşeurilor din Bucureşti. Un al patrulea pacient a rămas internat la spitalul Floreasca. A cincea victimă grav rănită a decedat ieri. Ca de aproape fiecare dată atunci când au loc astfel de tragedii, autorităţile încearcă să găsească în străinătate locuri libere la spitale specializate pentru tratarea marilor arşi. De această dată Germania a fost dispusă să primească pacienţii. Şi asta pentru că în România statul nu reuşeşte de ani buni să construiasc un asemenea centru.
Spitalele din România au doar 26 de paturi pentru persoanele care suferă arsuri grave
Doar în ultimii 5 ani România a transferat în spitale de mari arși peste 70 de pacienți. A plătit pentru tratamentul lor aproape 5 milioane de euro. În 2020, 6 oameni au ajuns în centre de mari arși. Spitalele din ţară au doar 26 de paturi pentru persoanele care suferă arsuri grave. Un sfert din necesar, spun medicii.
Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastică: Numărul de paturi actual nu este suficient în condițiile României. Arsurile la pacienți necesită tratamente în centrele de mari arși pentru care România nu este pregătită.
Şi asta în condiţiile în care România se află pe primul loc într-un alt clasament nedorit - cel al ţărilor europene cu cel mai mare număr de victime care sunt spitalizate cu arsuri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰