Video "Paparudele", ritualul de aducere a ploilor. Obiceiul străvechi este păstrat de sute de ani în satele din Moldova
Gospodinele din Moldova se pregătesc intens pentru ziua iei, care va fi luna viitoare. Și cum sărbătoarea celei mai importante vestimentații tradiționale necesită timp de pregatire, femeile care încă mai fac ii, au început deja să muncească la ele. Și nu oricum, ci în cadrul unei șezători, aşa cum se făcea odinioară. Femeile satului cos de zor și bărbații le acompaniază cu muzică. Sunt tradiții de sute de ani, care încă se mai păstrează cu sfinţenie în unele sate din ţară.
- Iranul a lansat noi atacuri asupra Israelului. IDF controlează cerul Teheranului, susţine Netanyahu
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
Îmbrăcaţi în straie populare, bătrânii satului vin la gazdă acasă pentru șezătoare. O adunare ce are rădăcini în urma cu zeci sau chiar sute de ani. Pe vremuri, femeile satului se apucau de cusut iile, covoarele şi prosoapele încă din iarnă, ca primăvara să nu le prindă nepregătite.
"Am adus în scenă şi alte obiceiuri, cum ar fi făcutul de mosorele pentru ţesut. Întâi torsul lânii, deci vor toarce lână", a declarat Ecaterina Hulea, gazda șezătorii. Printre cele care participă la tradiţionala adunare se află şi una dintre veteranele satului, care îşi aminteşte cu nostalgie de nopţile lungi de iarnă, când le însoţea pe mama şi bunica ei la aceste şezători.
Obiceiul paparudelor, păstrat de sute de ani
Un alt obicei pe care gospodinele l-au respectat a fost cel al paparudelor.
"Acest obicei se făcea întotdeauna a patra săptămână de la Paşti, până la Înălţare şi era un obicei pentru invocarea ploilor", a explicat Ecaterina Hulea.
În satul Odaia Manolachi, din județul Galați, încă se mai păstrează unele dintre aceste obiceiuri străvechi, iar gospodinele încearcă să atragă şi cât mai mulţi tineri care să ducă tradițiile mai departe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰