Antena Meniu Search
x

Video Parcurile, o amintire. Politicienii vor ca dezvoltatorii să poată construi pe 80% din spaţiul verde. Preşedinte Eco Civica: "Ştiţi ce s-ar întâmpla? Turcia doi"

Regimul spaţiilor verzi ar putea fi modificat cu totul. Parlamentarii PSD şi PNL vor să schimbe regulile astfel încât dezvoltatorii să poată construi pe 80% din spaţiul verde, cu 50% mai mult faţă de acum. În plus, nu vor mai fi obligaţi să ofere 20 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor al viitorului cartier, iar spaţiul verde lipsă ar trebui compensat de autorităţile locale, din bani publici. 44 de ONG-uri de mediu, Ordinul Arhitecţilor, dar şi primarul general s-au opus modificărilor. Chiar şi aşa proiectul nu a fost anulat. A fost doar amânat pentru sesiunea parlamentară din toamnă. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 29.06.2023, 08:11

Vezi și

După scandalul modificărilor la codul urbanistic, parlamentarii PSD şi PNL au găsit altă soluţie: au propus aceleaşi reguli însă în cadrul unui alt proiect de lege, vechi din 2018. 

Cătălin Drulă, președinte USR: Este a doua încercare în doar o săptămână de a face mai uşoară construirea pe spaţii verzi. A fost codul urbanismului care până la urmă a fost amânat pe toamnă iar ieri ne-am trezit, surprinză în comisia de mediu, cu nişte amendamente care vin de la PSD care au fost susţinute de PNL. 

Politicienii vor ca regimul spaţiilor verzi să fie complet modificat, iar dezvoltatorii să poată construi mai mult pe spaţiile verzi.

"Una dintre modificări presupune ca pe spaţiile verzi retrocedate, suprafaţa construită să crească de la 30% cât este acum la 80%. Asta înseamnă că în parcul Tineretului, din suprafaţa totală retrocedată de 25 de hectare, pe 20 de hectare ar putea să apară de exemplu un cartier de blocuri. Şi în parcul IOR suprafaţa retrocedată este mare şi depăşeşte 11 hectare din care mai bine de 9 hectare s-ar putea transforma în zonă construită", transmite Andreea Milea, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Cotele de construire vor creşte şi pentru spaţiile verzi neretrocedate, de la 10% la 30%, iar în bazele sportive procentul de betonare va ajunge la 70%. 

Dan Trifu, preşedinte Eco Civica: Gândiţi-vă că ar dispărea imediat parcuri întregi, vor dispărea sute si mii de spaţii verzi între blocuri, baze sportive în intregime, in suprafete ft mari, in pozitii cheie, serele şi pepinierele toate sunt retrocedate. 

De la o zi la alta, spaţiile verzi din Bucureşti devin tot mai puţine. În zona retrocedată din parcul IOR au început să defrişeze.  Construcţiile vor deveni legale dacă legea va fi votată. 

Dan Trifu, preşedinte Eco Civica: Tu poţi să te apuci să faci o constructie cum vrei tu si dupa aceea vine autoritatea să-ţi dea proces verbal de intrare în legalitate. Păi ştiţi ce s-ar întâmpla? Turcia doi. Eu nu exagerez când spun lucrul ăsta. 

Spaţiul verde distrus de betonare ar trebui să fie compensat de primării, din bani publici. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Se va întâmpla că dezvoltatorul va construi, va face profitul, dupa care noi autoritatea locală din banii cetăţenilor va trebui să răscumpere terenuri ca să amenajeze spatiu verde. Dezvoltatorul ia profitul şi noi toţi ceilalţi plătim pagubele. 

Dan Trifu, preşedinte Eco Civica: Adică pe bani publici, undeva la Jilava, la Berceni eu stiu pe unde o avea primăria teren, să construim acolo un spatiu verde pentru unul situat în zonă centrală. Bucureştiul nu are o suprafaţă de 12 hectare cât are IOR-ul retrocedată ca să compenseze. 

Nici în oraş nu stăm mai bine. Schimbările ar diminua şi mai mult din spaţiul verde per locuitor de la 7,9 metri pătraţi, la doar 4 metri pătraţi pe cap de locuitor. 

Localnic: Avem foarte puţine parcuri, peste tot blocuri. 

Localnic: În Bucureşti chiar avem nevoie de mai multe spaţii verzi. Este o poluare foarte mare şi se simte foarte mult in calitatea aerului.

Modificările aduse legii spaţiilor verzi au fost amânate până la toamnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Parcurile, o amintire. Politicienii vor ca dezvoltatorii să poată construi pe 80% din spaţiul verde. Preşedinte Eco Civica: "Ştiţi ce s-ar întâmpla? Turcia doi"