Pârtie din Poiana Braşov injectată cu apă, premieră în România
Pentru prima dată, o pârtie din România a fost injectată cu apă. Astfel, a fost creat un strat de gheaţă sub cel de zăpadă. Schiorii vor prinde viteze ameţitoare şi pot face salturi pe zăpadă. Este o procedură folosită deja pe pârtiile din Elveţia sau Austria.
Pentru prima dată, o pârtie din România a fost injectată cu apă. Astfel, a fost creat un strat de gheaţă sub cel de zăpadă. Schiorii vor prinde viteze ameţitoare şi pot face salturi pe zăpadă. Este o procedură folosită deja pe pârtiile din Elveţia sau Austria.
Schiori din toată lumea vor veni aici să se întreacă în slalomuri.
Au fost minus 11 grade luni în Poiana Braşov, perfect pentru injecţiile cu apă. Cu ajutorul unor ţevi lungi, aşezate în zig zag, apa adusă este pompată în stratul de omăt, din 20 în 20 de centimetri.
Practic, vorbim de o ţeavă metalică, pe care sunt montate nişte diuze, iar pe aici iese apa cu presiune mare şi ajunge în zăpadă şi îngheaţă.
- Avertismentul CE: Majoritatea lacurilor şi râurilor de pe continent sunt contaminate cu mercur şi alte substanţe...
- ANIMAŢIE. Tată şi fiică, morţi după ce au plonjat cu maşina în Olt. "Dădeau săracii din mâini"
- Cât costă un metru cub de apă în România. Preţul diferă in funcţie de judeţ
- O familie din România dă 500 de lei lunar pe apa îmbuteliată. Investiţia care ne-ar ajuta să reducem costurile
- Judeţul din România cu cea mai scumpă apă potabilă. Cât costă metrul cub
Sistemul este cuplat la un bazin aflat la 1600 de metri altitudine. Este condiţia impusă de Federaţia Internaţională de schi. Procedura "estetică" are rolul a de transforma pârtia Subteleferic într-o pârtie de slalom uriaş. Peste o săptămână va avea loc aici o competiţie mondială de schi alpin.
Dorin Drăgoi, administrator domeniu schiabil Poiana Braşov: Pentru a creşte spectaculozitatea, viteza de deplasare a schiorilor şi nu în ultimul rând pentru a rezista acelor viraje.
Instalaţia de injectare a apei pe pârtii nu poate fi folosită pe locurile unde turiştii schiază deoarece se formează o crustă tare de gheaţă şi este extrem de periculoasă pentru turişti. Însă pentru competiţiile sportive este ideală deoarece sportivii care coboară pârtia deoarece se prin viteze extraordinar de mari.
Instalaţia cumpărată de administratorii pârtiei ar urma să fie folosită şi în alte locuri.
În acest moment, stratul de zăpadă de pe pârtie are 60 de centimetri grosime. Este încă destulă zăpadă la munte, dar şi riscul de avalanşă este mare. 4 pe o scară de la 1 la 5.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰