Antena Meniu Search
x

Video Păstorii din toată ţara aşteaptă tot anul măsuratul oilor. Ce semnifică obiceiul păstrat din străbuni

În luna mai, un obicei străvechi este mult aşteptat de păstorii din întreaga ţară. Măsuratul oilor este unul dintre cele mai importante momente ale transhumanţei, pentru că marchează urcarea oilor la munte şi începutul unui nou sezon de păşunat. Tradiţia îi reuneşte an de an pe săteni, pe ciobani, dar şi pe tinerii dornici să păstreze obiceiul. 

de Redactia Observator

la 23.05.2021, 09:12

Vezi și

Una dintre multele stâne din zona Petrila, se află în munţi, la aproape 1800 de metri altitudine, cu o panoramă unică şi cu crestele încă înzăpezite ale masivelor Retezat şi Parâng. Oierii s-au adunat să facă măsuratul oilor.

Crescator de oi: Măsuratul oilor vine din vremuri vechi, noi l-am pomenit şi încercăm să-l ducem mai departe. Este oglinda muncii omului de un an.

Vechile tradiţii ale păstoritului sunt păstrate şi astăzi, iar ciobanii se pregătesc să meargă cu turmele pe cele peste o mie de hectare de păşuni alpine pe care le au la dispoziţie,

Dumitru Rascolean, preşedinte composesorat: Noi, composesoratul, am îmbunătăţit condiţiile în care se desfăşoară păstoritul. Suntem bucuroşi că numărul oilor, după preluarea de composesorat a pajiştilor alpine şi creerea condiţiilor, numărul oilor în oraşul Petrila a crescut.

Oierii din zona Văii Jiului vin şi cu o propunere nouă - Breaza. 

Vasile Jurca, primar Petrila: Sunt mulţi fermieri care au făcut o selecţie, fără să fie specialişti în domeni, au făcut o selecţie aşa cum au învăţat de la părinţi, de la bunicii lor şi au obţinut nişte exemplare foarte valoroase din punct de vedere genetic. Şi aşa cum vă spuneam, vin femieri din toată ţara şi cumpără berbeci de montă din zona noastră.

Cum la stână e mare sărbătoare, bucătarii au pregătit bucatele alese. Toate făcute la ceaun.

Măsuratul oilor, şi în Caraş-Severin

Tradiţia măsuratului oilor nu a putut fi trecută cu vederea nici în judeţul Caraş-Severin. În comuna Eftimie Murgu, proprietarii de oi s-au adunat pentru mult aşteptata sărbătoare. Dacă în urmă cu un an măsuratul oilor s-a făcut în linişte, fără ortaci, anul acesta evenimentul s-a făcut ca la carte. 

Nici obiceiurile menite să aducă spor oierilor nu au lipsit. 

Sărbătoarea s-a încheiat cu procesul verbal al măsurării. Fiecare cioban a ştiut cât lapte a dat oile sale şi cu cât caş trebuie să se întoarcă acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Păstorii din toată ţara aşteaptă tot anul măsuratul oilor. Ce semnifică obiceiul păstrat din străbuni