Video Păţania unui şofer, găsit vinovat după ce a fost lovit din spate şi a intrat în maşina din faţă
Un accident în lanț poate să te coste scump chiar dacă nu ai nicio vină. Legea spune că eşti bun de plată şi dacă eşti în maşina prinsă la mijloc, lovită din spate şi proiectată în cea din faţă.
- Iranul a lansat noi atacuri asupra Israelului. IDF controlează cerul Teheranului, susţine Netanyahu
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
Avem următorul scenariu. Te apropii de o coloană și încetinești. Din spatele tău, vine altcineva și te lovește. Din șoc, ești proiectat în mașina din față. Tu n-ai greșit, dar legea spune altceva: dacă nu ai păstrat distanța corectă față de cel din față, ești vinovat pentru a doua lovitură. Ai fost lovit o dată, dar plătești reparațiile de două ori.
Şoferii trebuie să păstreze distanța de siguranță chiar și când opresc la semafor, conform Codului Rutier. Cei care nu respectă regula pot fi traşi la răspundere, chiar dacă sunt, la rândul lor, victime. A păţit-o un bărbat din Bucureşti.
"A venit unul din spate cu viteză, ori nu ne-a văzut, ori ceva s-a întâmplat, n-a fost atent, a intrat în mine, m-a împins în cel din faţă, iar eu dacă nu aveam cameră video faţă-spate, trebuia să dau asigurarea celui pe care l-am lovit, că el nu recunoştea că el a fost de vină. El n-a vrut să recunoască vina", a povestit un şofer.
Şoferii nevinovați pot ajunge să plătească reparații de mii de euro. Sau să piardă reducerile de tarif la RCA. "Este provocat din spate un accident rutier la a treia maşină, să spunem, dăm exemplu, şi noi intrăm într-o maşină din faţă, a cărei valoare depăşeşte 50.000 euro. Şi paguba poate fi de 10-15.000 euro. Ce facem cu acel bonus-malus? Ce facem cu reducerile pe care le avem, noi trebuind să despăgubim până la soluţionarea anchetei pe cel pe care l-am lovit, fără a avea nicio vină. Legislaţia în vigoare este incorectă", a explicat Sorin Ene, expert în legislaţia auto.
- Modificări la examenul auto. Revine poligonul, iar cursanţii ar putea învăţa şi condusul defensiv
- Sucevean încarcerat după ce a rupt cu maşina un parapet de pe marginea DN17
- Cerșetor din Arad, agresiv cu oamenii care nu-i dădeau bani. Când au venit polițiștii, s-a dezbrăcat complet
- INSCOP: Aproape 73% dintre români susţin creșterea cheltuielilor pentru apărare
- Trei adulți și un copil, blocați în liftul care a căzut de la etajul 2 la subsol, într-o clădire din Timișoara
O clipă de neatenție te poate face vinovat fără vină
Totul depinde de dinamica mașinii. Dacă stă pe loc, este lovită din spate şi împinsă în cea din faţă, vina este clară: aparține celui care te-a lovit. Dar, dacă nu a oprit complet, poliţistul poate considera că şi tu porţi o parte din vină.
"Soluţionarea evenimentului rutier nu se face strict pe declaraţia şoferului, ci se analizează toate informaţiile, se iau probe, se verifica urmele de frânare, poziţiile maşinilor post eveniment şi abia atunci poliţistul trage concluzii privitor la vinovăţie. Demontăm un mit în care ultima maşină plăteşte despăgubirea tuturor. Dacă celelalte maşini sunt în mişcare, conform codului rutier, trebuie să păstrăm distanţa faţă de maşina din faţă", explică Marius Constantinescu, broker de asigurări.
O clipă de neatenție sau o interpretare juridică discutabilă te poate face vinovat fără vină. Singura scăpare: păstrează distanța, instalează camere de bord citeşte bine Codul Rutier.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰