Antena Meniu Search
x

Video Patronul incineratorului de animale din Tulcea, acuzat că a provocat un dezastru ecologic. Ar fi luat bani pentru incinerarea animalelor moarte, dar a decis îngroparea acestora

Bomba ecologică îngropată în Tulcea iese la suprafaţă. La Smârdan, anchetatorii au găsit sute de mii de tone de leşuri, ascunse an după an, deşi ar fi trebuit să fie arse. Pământul şi apa din zonă sunt contaminate. Dezastrul de proporţii n-ar fi fost posibil fără complici din partea statului. Cei care ar fi trebuit să apere mediul sunt acuzaţi de abuz în serviciu. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 11.08.2021, 20:12

Vezi și
  • Sute de mii de tone de rămăşiţe ale unor animale moarte ar fi fost descoperite în apropierea incineratorului de animale din Tulcea.

Sunt 10 ani de când o bombă ecologică mocnește sub pământ. 10 mii de metri pătrați transformați în cimitir de animale. Imaginați-vă o groapă adâncă de cinci metri, care se întinde pe o suprafață cât două stadioane şi este plină cu animale moarte. Asta au descoperit anchetatorii la Smârdan, după câteva luni în care au săpat după dovezi. 

Octavian Berceanu, comisar şef Garda de Mediu: Cred că o glaciaţiune trebuie să treacă peste noi ca să revenim la forma iniţială acolo, la Smârdan. Poluarea a fost masivă!

Aproape 200 de mii de tone de resturi – cât să umple 10 mii de basculante – au fost ingropate la doi pași de incineratorul din Tulcea, în loc să fie arse legal. Leșurile sunt încă acolo. Distrugerea lor e o misiune-mamut. Patronul incineratorului nu a putut fi contactat pentru lămuriri.

La câteva sute de metri, sunt sere de unde oamenii duc legume în piețe.  Apa e puternic contaminată, arată rapoartele obținute de Observator, dar nimeni nu le-a spus și oamenilor de acolo. 

Pe acelaşi subiect

În cazul incineratorului din Tulcea se fac cercetări pentru înşelăciune şi abuz în serviciu

Dezastrul ar fi fost acoperit timp de un deceniu de autoritățile locale: Garda de Mediu din Tulcea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. La incineratorul din Smârdan, se incinerau pe hârtie mai multe animale decât putea duce instalaţia. În realitate, susțin surse din anchetă, incineratorul ar fi fost la un pas să explodeze, când anchetatorii au încercat recent să îl testeze. 

Cazul de la Tulcea a atras mai multe cercetări. Pe lângă dezastrul ecologic se face anchetă şi pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. Înşelăciune pentru că patronul incineratorului, deşi a luat banii pentru incinerarea oilor scufundate în Portul Midia, de fapt animalele moarte ar fi fost îngropate. 

Gunoiul îngropat e o problemă pe care Observator o scoate la suprafață, într-o campanie prin care cerem legi mai dure pentru vinovați și puteri sporite pentru cei care ar trebui să protejeze mediul, comisarii Gărzii Naționale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Patronul incineratorului de animale din Tulcea, acuzat că a provocat un dezastru ecologic. Ar fi luat bani pentru incinerarea animalelor moarte, dar a decis îngroparea acestora