Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce obiecte mai puţin obişnuite au adus oamenii la sfinţit: "I s-a arătat în vis"

Au mai rămas câteva ore până la hramul Sfintei Parascheva, vârful celui mai mare pelerinaj din ţară. Şi în aceste momente sunt peste 50 de mii de oameni care aşteaptă să se închine la moaştele Cuvioasei. Ca în fiecare an, în bucătării se pregăteşte masa pelerinilor. O sută de mii de sarmale clocotesc la foc mic pentru cei care stau cu orele la rând. Timpul de aşteptare este acum de 13-14 ore. 

de Clara Mihociu

la 13.10.2024 , 19:46

Nu e pelerin care să fi venit cu mâna goală la Sfânta Parascheva. De la haine, batiste, la căciuli şi jucării, toate sunt atinse de racla sfântă. Pentru ei sau pentru cei de acasă. Credinţa lor este că odată sfinţite, aceste obiecte le vor purta noroc. "Unei cunoştinte i s-a arătat în vis, a ajutat-o cu ceva, şi i-a zis să vină la ea cu garoafe roşii, că sunt florile ei preferate", ne-a spus un credincios.

Ce obiecte au adus credincioşii la sfinţit

Unii vin cu icoane imense sau chiar sacoşe întregi de haine. "Noi îndemnăm evident la decenţă. Potrivit ar fi să aibă asupra lor un obiect pe care doresc să-l sfinţeasacă o iconiţă o cruciuliţă din această zona care ii ajută să sporească în credinţă şi evlavie", declară Lucian Apopei, Purtător de cuvânt MMB.

Vezi și

Nimeni nu pleacă cu mana goală de la Sfântă. Nici măcar cei care nu au adus nimic, pentru că la ieşire primesc o iconiţă, o bucăţică de vată sau un fir de busuioc ori o floare. Toate au fost trecute înainte pe la raclă. 

Pe acelaşi subiect

20.000 de sarmale, pregătite pentru pelerini

Până acum, peste 160.000 de oameni au trecut pe la racla Cuvioasei Parascheva. Iar coada, care depăşeşte oricum 6 kilometri, creşte cu cât se apropie hramul sărbătorii. Mâine, pelerinii vor fi răsplătiţi cu masa tradiţională. În bucătăria cantinei sociale din Iaşi, voluntarii pregătesc sarmale.

16 persoane au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a ajuta la realizarea celor 20.000 de sarmale şi fac totul cu drag dar va necesita şi timp, cel puţin 10 ore pentru fi făcute toate. "S-au folosit 1.500 de kg de varză proaspătă, 311 kg de carne tocată vită porc 45 kg de morcov, 100 kg de orez, 120 kg de ceapă, 21 kg bulion. 75 de litri de ulei plus condimentele cimbru piper", ne spune Sorlescu Maria, bucătar.

După slujba de liturghie se vor împărti peste 100 de mii de sarmale, mai multe ca niciodată. 

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Inflaţia a scăzut în luna septembrie. Simțiți ieftinirile la buzunar?
Observator » Evenimente » Pelerinajul Sfintei Parascheva. Ce obiecte mai puţin obişnuite au adus oamenii la sfinţit: "I s-a arătat în vis"