Video Milioane de lire sterline, "spălate" în România: banii erau aduşi în ţară cu autocarele. Percheziţii la 41 de locaţii din Bucureşti şi 5 judeţe
Un număr de 41 de percheziţii au loc, miercuri, în Bucureşti şi în cinci judeţe, la domiciliul unor persoane fizice şi la sediile unor firme, poliţiştii şi procurorii DIICOT Iaşi urmărind destructurarea unei grupări care se ocupă cu contrabandă şi spălare de bani. Sumele aduse în ţară de membrii grupării ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Iaşi, lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, desfăşoară o acţiune, în mai multe judeţe, într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani si contrabandă. În total, au loc 41 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în cinci judeţe, la domiciliul unor persoane fizice şi la sediile mai multor societăţi comerciale. Ancheta vizează destructurarea unei grupări constituite din anul 2021, membrii acesteia fiind specializaţi în contrabandă. De asemenea, membrii grupării s-ar ocupa cu spălarea banilor proveniţi din infracţiuni săvârşite în străinătate.
Banii erau introduşi în ţară cu autocarele
Contrabanda ar fi constat în introducerea frauduloasă de ţigarete în Marea Britanie şi spălarea banilor proveniţi din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale. Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane. Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul şoferilor sau ghizilor din autovehicule, ar fi transportat banii în România. Aceste firme de transport ar fi perceput un comision din valoarea totală a banilor transportaţi.
Pentru a evita controlul autorităţilor vamale, banii ar fi fost ascunşi în locaţii special amenajate în vehicule. După ce autocarul intra pe teritoriul României, sumele de bani ar fi fost preluate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile. Aceste persoane ar fi preluat, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi din Bucureşti sau din staţii intermediare, pachetele de bani.
Sumele de bani astfel transportate ar fi de ordinul milioanelor de lire sterline. Cu aceleaşi mijloace de transport s-ar fi realizat, în mod organizat, activităţi de contrabandă, angajaţii firmei facilitând călătorilor, ori aducând ei înşişi diferite cantităţi de aur ori alte produse, fără plata taxelor la intrarea în Uniunea Europeană. Astfel, într-un singur autocar, au fost găsite ascunse mai multe pungi, care conţineau 475 de bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591,79 grame, în valoare de aproximativ 400.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰