Persoanele cu deficienţe de auz pot "simţi" filmele prin intermediul unei brăţări inovatoare, creată de un startup românesc
O tehnologie inovatoare dezvoltată de patru studente din Cluj-Napoca transformă sunetele în vibrații, oferind persoanelor cu deficiențe de auz o modalitate unică de a experimenta filmele și spectacolele. Proiectul va fi testat în premieră la Cinema Teatru "Florin Piersic" din Cluj-Napoca.
![echipa rhythm touch premiu innovation labs](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/11/609681/startup-rhythm-touch-1b96fdf9.webp?w=430&f=2&v=2)
- Mutări politice după demisia lui Iohannis. Garanţia cerută de Ciolacu liberalilor, pentru a nu rupe Coaliţia. DETALII la Observator 17:00
- Demisia lui Iohannis, pe prima pagină a publicaţiilor internaţionale. Ruşii scriu că "decizia a fost determinată de mișcarea partidelor de extremă dreapta"
Un pas important în direcția incluziunii culturale este făcut la Cluj-Napoca, unde persoanele cu deficiențe de auz vor putea experimenta filmele și spectacolele prin intermediul unei brățări inovatoare, scrie News.ro. Tehnologia Rhythm Touch transformă sunetele în vibrații percepute pe piele, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a "simţi" muzica, dialogurile și efectele sonore.
Această realizare este rezultatul colaborării dintre startup-ul clujean Rhythm Touch şi managerul cinematografului, Ioana Călin, facilitată de Transilvania IT Cluster.
Rhythm Touch este unul dintre startup-urile susţinute de Transilvania IT Cluster încă de la stadiul incipient. Înainte de startup, a fost o echipă formată din patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care a transformat acest vis în realitate, ducându-l de la o simplă idee la un startup premiat, cu un impact real în viaţa oamenilor.
Un viitor mai accesibil prin tehnologie
- Accidentul de la Cumpărătura, pe Drumul Morții E85, a fost filmat. Momentul în care cele două șoferițe...
- Clădiri iluminate în roșu de Ziua Europeană 112. Semnal de alarmă pentru utilizarea corectă a numărului de...
- Doi bărbaţi, între care un străin, reţinuţi în urma protestului violent din Piaţa Victoriei. Sunt cercetaţi...
- Crimă oribilă într-un bloc din Bucureşti. Un ucrainean este căutat de poliţişti după ce şi-ar fi omorât...
- Un elev a pulverizat spray cu piper într-un liceu din Constanţa. 19 persoane au ajuns la spital. Adolescentul,...
La început, a fost doar un prototip - o brăţară inovatoare care transformă sunetul în vibraţii percepute pe piele. Apoi, la Innovation Labs 2024, ideea lor a prins aripi. Susţinute de mentori din cadrul Transilvania IT Cluster şi Innovation Labs, tinerele inovatoare au avut acces la resurse, ghidare şi oportunităţi de colaborare care le-au transformat ideea într-un produs gata de utilizare.
"Susţinem startup-urile inovative şi ne-am dat seama de potenţialul enorm al fetelor şi al conceptului lor din momentul în care şi-au prezentat ideea la Innovation Labs. Au făcut paşi importanţi în ultima perioadă, iar rezultatele muncii lor se vede: au reuşit să creeze un moment istoric prin oportunitatea pe care le-o oferă persoanelor cu deficienţe de auz. Acest gen de iniţiative merită susţinute şi noi am făcut-o, din prima clipă. Reuşitele lor le plasează, în viziunea noastră, la categoria startup-urilor cu potenţial de unicorn, iar schimbările pe care le pot aduce în viitor pot schimba multe lucruri în bine pentru persoanele cu deficienţe de auz", spune Bianca Muntean, manager şi fondator Transilvania IT Cluster.
După luni de muncă şi de teste, inclusiv la festivalul Untold, produsul Rhythm Touch a fost gata să treacă la nivelul următor, astfel că echipa clusterului le-a pus în legătură cu managerul Cinema Teatru "Florin Piersic", Ioana Călin, care s-a arătat foarte deschisă şi a sprijinit imediat implementarea acestei tehnologii în cadrul cinematografului.
Proiect Pilot la Cinema Teatru "Florin Piersic"
Pe parcursul lunii februarie 2025, în fiecare săptămână, un film sau un eveniment va fi accesibilizat cu ajutorul tehnologiei Rhythm Touch. Această iniţiativă deschide noi oportunităţi pentru persoanele cu deficienţe de auz, facilitându-le accesul la experienţe culturale de calitate. Un număr limitat de bilete gratuite este disponibil pentru această categorie de spectatori, în limita locurilor disponibile.
Cum pot participa persoanele cu deficiențe de auz
Cei interesați pot urma câțiva pași simpli pentru a beneficia de această oportunitate:
- Să urmărească pagina oficială Rhythm Touch pe Instagram: @rhythmtouch.official
- Să verifice programul săptămânal al filmelor și evenimentelor accesibilizate.
- Să își rezerve biletul gratuit printr-un mesaj privat pe Instagram.
Rhythm Touch este un startup fondat de patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică şi Calculatoare: Iulia Bara, Mărioara Mihali, Ioana Popa şi Cătălina Rizel. Echipa a câştigat Marele Premiu în finala Innovation Labs 2024, desfăşurată pe 28 mai 2024 la Universitatea Politehnică din Bucureşti.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰