Video Piaţa muncii îşi revine după pandemie: Salarii mai mari şi cu 50%
Piaţa muncii dă primele semne că îşi revine după pandemie. Se fac mii de angajări în turism, hoteluri sau restaurante. E mare nevoie de personal calificat iar peste asta patronii oferă salarii şi cu 50% mai mari decât în urmă cu doi ani.
La această terasă din Sectorul 1 al Capitalei, salariile angajaţilor au fost majorate deja.
Radu Dumitrescu, proprietar restaurant: "Am fost nevoiţi să creştem salariile pentru că este bătaie pe toţi angajaţii din HORECA. O medie a unui ospătar e undeva în jur de 6 mii de lei pe lună, dar un ospătar bun poate ajunge la 10-12 mii de lei pe lună.
Angajat HORECA: "E foarte bine. S-a dat drumul la evenimente..e altceva faţă de ce a fost înainte. S-au gândit să finanţeze, să stimuleze personalul din HORECA. Să-l atragă". Iar Horeca nu e singurul domeniu unde lefurile sunt mari. Şi în agricultură sau construcţii, unele firme dau cu aproape 50% mai mult.
Mai mulţi bani pentru angajaţi
- Proteste la Petromidia, în urma exploziei. Salariații au cerut condiţii mai bune şi salarii proporţionale cu...
- Criză de personal pe litoral, patronii lucrează cot la cot cu angajații. Bangladesh se oferă să ne ajute, pentru...
- 40 de posturi din Ministerul Economiei, cu salarii de mii de euro pe lună şi pensie specială, au fost desfiinţate
Aida Chivu, specialist resurse umane: "Vorbim undeva 3000 mii de lei brut. Aici vorbim de un muncitor necalificat. În momentul în care vorbim de specialişti, electricieni, macaragii, poziţii destul de greu de găsit, putem vorbi şi de o mie de euro şi de salarii care depăşesc o mie de euro".
Şi în domeniul medical angajaţii primesc mai mulţi bani. Cezar Irimia, patron clinica stomatologică: "Faţă de anul trecut, salariile au crescut cu un procent între 12 si 15%. Par mai motivaţi. Da. Într-adevăr, sunt mai motivaţi.
Aida Chivu, specialist resurse umane: "E o perioadă foarte bună în care putem angaja şi ne putem angaja".
Iar asta se vede şi în numărul de cereri de angajare. Peste 11 milioane de la începutul anului şi asta doar pe două dintre cele mai mari platforme online.
Cerere şi ofertă
Roxana Drăghici, director vânzări: "36 de mii de job-uri a totalizat platforma în luna iunie. Cu 10% în creştere fata de luna mai a aceluiasi an. Dacă până acum Bucureştiul şi Ilfovul totalizau jumătate din job-uri, polii s-au schimbat. Oraşe mari precum Cluj, Timişoara, dar şi orase turistice cum ar fi Braşovul, Sibiul totalizează un volum de muncă extrem de mare".
Cele mai căutate locuri de muncă sunt în prezent pentru poziţii precum contabil, inginer, şofer şi economist. Iar acum, după un an marcat de incertitudine, 8 din 10 angajaţi își doresc un job care să le ofere siguranța locului de muncă. Evident, pe lângă alte beneficii.
"Să fie aproape de casa, un salariu atractiv".
"Să-mi ofere ceva cursuri în plus, de care am nevoie. Timp liber, lucrul de acasă".
41% dintre angajații care au copii spun că programul redus măcar o zi pe săptămână ar reprezenta principalul beneficiu dorit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰