Antena Meniu Search
x

Video România modernizează bătrânele tancuri "Bizon", din anii '80, și construiește de la zero blindate Piranha, în așteptarea armelor grele de la americani

În aşteptarea tancurilor Abrams de la americani, România îşi modernizează flota de blindate, vechi de 40 de ani. Bătrânul Bizon primeşte un motor mai puternic, frâne mai rezistente, dar şi sisteme noi de armament sau senzori. Echipamentele sunt produse în România, la fel ca vehiculul de transport trupe Piranha, mândria armatei. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 29.06.2024 , 19:35

Un mix de vechi și nou. Aşa arată interiorul bătrânului tanc românesc poreclit Bizonul. Pe lângă tehnologia sovietică, specifică anilor '80, au fost integrate şi echipamente moderne. 

În prezent câteva sute de astfel de tancuri TR-85M1 "Bizonul" sunt în curs de modernizare la Uzina Mecanică București. Sunt schimbate, în special sistemele optice și cele de ochire. Durata de viață a tancului este prelungită astfel cu 10-15 ani.

Armata are circa 600 de tancuri de generaţie veche pe care le va moderniza, dar le aşteaptă şi pe cele noi de la americani, 54 la număr. Primul Abrams ar trebui livrat în 2026. Până atunci, instrucţia se face pe modelele existente.

Vezi și

"S-a schimbat şenila, este una românească, făcută de inginerii din UMB, transmisia și sistemul de frânare sunt modernizate. La modernizarea acestui tanc au participat firme românești, industria de stat și privată", a declarat colonel (r) Emilian Pîsu, director cercetare Uzina Mecanică Bucureşti.

Pe acelaşi subiect

Blindate Piranha, construite de la zero la Uzina Mecanică Bucureşti

În paralel, tot la Uzina Mecanică Bucureşti, construim de la zero vehicule blindate Piranha, printr-un parteneriat alături de americanii de la General Dynamics. 

În acest moment România are semnat un contract pentru construcția și livrarea a 227 de blindate Piranha 5. 94 au fost livrate, iar acum se lucrează pentru celelalte 133. Alte 150 de asemenea transportoare vor intra în dotarea Armatei până în 2040. Conform unor surse militare, necesarul MApN pentru astfel de blindate ar fi de 600 de unități.

Piranha 5 este un blindat cu o greutate de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Piranha 5 poate rula cu o viteză maximă de 100 de km/h şi are autonomie de 1.000 de km.

Valoarea totală a contractului este de peste 1,5 miliarde de euro, dar 80% din aceşti bani se întorc în economia românească. 

"Am început să atragem în familia Piranha și multi alți furnizori locali din industria privată și de stat. De la sisteme electro-optice, armament, de comunicare şi solutii tehnice pentru comandăa şi control", a explicat Adrian Mînzatu, program manager GDELS România.

Între timp, România continuă un alt program important de înzestrare, cel cu avioane F-16. Încă trei au ajuns la Câmpia Turzii. Astfel, Forţele Aeriene au recepționat 9 din cele 32 de aeronave de luptă care au fost achiziţionate de la Norvegia, pentru 450 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 13 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Evenimente » România modernizează bătrânele tancuri "Bizon", din anii '80, și construiește de la zero blindate Piranha, în așteptarea armelor grele de la americani