Antena Meniu Search
x

Video Plicurile suspecte trimise la Ambasada Ucrainei din București, considerate "act terorist". Ce se afla în ele

Alertă de gradul zero la ambasada Ucrainei din Bucureşti. Două plicuri suspecte au fost livrate de Poşta Română în clădirea aflată la cinci minute de Guvern. Centrul Capitalei a fost împânzit de forţe de ordine. În vreme ce jandarmii ţineau curioşii la distanţă, pirotehniştii preluau obiectele suspecte, agenţii SRI începeau ancheta. Incidentul face parte dintr-o serie de scrisori-capcană livrate pe bandă rulantă reprezentanţelor diplomatice ale Ucrainei din multe ţări europene. 

de Redactia Observator

la 06.12.2022, 19:39

Vezi și

La ora 11 dimineaţa, poliţişti, pompieri, agenţi SRI şi pirotehnişti au primit apelul de urgenţă direct de la Ambasada Ucrainei din Bucureşti. Angajaţii misiunii diplomatice, aflate în centrul Bucureştiului, pe bulevardul Aviatorilor, au dat alarma imediat cum au primit două plicuri suspecte.

Unul dintre plicuri a fost trimis ambasadei Ucrainei din Bucureşti dintr-un orăşel cu cinci mii de locuitori - Prüm din Germania. Al doilea, dintr-o localitate mai mare de Stuttgart.

Anchetatorii au identificat acelaşi mod de operare: numele expeditorului lipsea, nu atrăgeau atenţia cu nimic şi au fost trimise prin poştă. Poştaşul le-a predat agenţilor de pază. Agajaţii misiunii diplomatice au acţionat conform instrucţiunilor primite după valul de plicuri suspecte primite de ambasadele Ucrainei din Europa.

După primul incident cu plicuri suspecte, toate ambasadele Ucrainei din Europa au fost alertate şi li s-au cerut măsuri suplimentare de siguranţă. De exemplu, cutiile poştale au fost blocate astfel încât astfel de plicuri să nu ajungă de la expeditori anonimi.

Pe acelaşi subiect

Peste 20 de colete şi plicuri suspecte, primite de ambasadele ucrainene din UE

În ultimele săptămâni, peste 20 de colete şi plicuri suspecte au ajuns la ambasade şi consulate ale Ucrainei din 11 din Europa şi Statele Unite. Cele trimise pe adresa altor ambasade ucrainene din Europa conţineau o substanţă roşie neidentificată şi ochi de animale. Ministerul român de externe consideră incidentul de la Bucureşti un act terorist, deşi plicurile primite în capitală conţineau o substanţă moale, care nu este explozibil, spun experţii SRI.

După incidentul de la ambasada din Bucureşti, ministrul de externe al Ucrainei nu a părut îngrijorat.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: Tuturor celor care continuă să trimită aceste colete și să terorizeze ambasadele noastre, vă rugăm să vă relaxați și să nu vă mai pierdeți timpul și banii pe timbre poștale. Nu veți realiza nimic.

Cele mai multe plicuri suspecte au fost primite de reprezentanţe diplomatice ucrainene din Spania. Săptămâna trecută, un plic cu explozibil a provocat rănirea uşoară a unui angajat de la ambasada Ucrainei de la Madrid. În ciuda unor anchete de amploare, autorităţile de la Madrid nu au au anunţat identificarea vreunui suspect.

Rafael Perez, Secretar de Stat spaniol pentru Securitate: Este vorba despre plicuri cu caracteristici similare, de culoare maro. În ceea ce priveşte originea lor, există indicii care arată faptul că au fost expediate de pe teritoriul Spaniei.

O scrisoare-capcană i-a fost expediată şi lui Sorin Ducaru, românul care conduce Centrul pentru sateliţi al Uniunii Europene, cu sediul în Spania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Plicurile suspecte trimise la Ambasada Ucrainei din București, considerate "act terorist". Ce se afla în ele