Video Poliţiştii dezvăluie tehnica prin care putem evita să fim păcăliţi de escroci la telefon
Avertisment oficial de la poliţişti. Stabiliţi parole şi cuvinte de siguranţă în familie ca să nu cădeţi victimă fraudelor. Escrocii folosesc inteligenţa artificială pentru a imita vocile celor dragi şi bani prin mesaje video sau audio trimise prin aplicaţii de mesagerie. Astfel de şarlatanii s-au înmulţit în ultima vreme, de aceea Observator te învaţă cum să te fereşti de ele.
- Alo, tata?
- Da, tată!
- Am o urgenţă, sunt cu copilul în spital, am nevoie de 10.000 de lei!
- Auzi, mă, tată? Mai ţii tu minte cum îl chema pe căţelul nostru ăla care a murit, care ne era nouă drag de el?
- Ce treabă are, mă tată, trimite-mi banii că am o urgenţă!
- Dacă tu nu-mi spui despre căţel nimic, înseamnă că nu eşti tu! Nu-ţi trimit niciun ban! Eşti escroc!
Aşa ar trebui să reacţioneze orice persoană căreia i se cer bani prin telefon. Să pună întrebări suplimentare dacă apelul îi trezeşte suspiciuni. Poliţiştii recomandă chiar folosirea unor parole pe care cineva din afara familiei nu are cum să le ştie.
Cum te poţi proteja de escrocherii
"În momentul de faţă, Inteligenţa Artificială poate replica exact un video cu imaginea noastră folosind fotografiile de pe social media ne poate fi folosită această imagine pentru a discuta cu părinţii noştri şi atunci poate fi folosit un cuvânt de siguranţă", spune subcomisar Alexandru Tătaru.
- A murit Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câștigat de trei ori titlul mondial
- Craioveancă dată dispărută de soţ, găsită moartă în spatele blocului, sub balcon. Femeia era tăiată pe mâini
- Spulberat în faţa celui mai bun prieten, pe un drum din Mehedinţi. A fost aruncat în aer, s-a prăbuşit pe...
- Un bărbat din Iaşi s-a dus la Poliţie să-şi schimbe permisul fals. Ce pedeapsă a primit după ce şi-a...
- "I-a bătut cu biciul". Trei frățiori din Iași, bătuți și umiliți de iubitul mamei lor. Pe băiatul cel mare,...
Escrocii folosesc programe de calculator pentru a trimite automat mii de mesaje şi apeluri vocale preînregistrate.
Odată ce infractorii digitali au numărul tău de telefon, ei pot face următoarele: te pot bombarda cu mesaje periculoase, pot obține acces la datele tale cu caracter personal, pot fura bani direct din conturile tale bancare. Cum ne protejăm de aceste atacuri? În primul rând, nu accesăm linkuri suspecte primite prin SMS sau pe WhatsApp. Apoi, putem schimba autentificarea prin SMS, folosită la plăţi spre exemplu, cu una pe bază de aplicaţie cu amprenta proprie. Nu în ultimul rând, folosiţi un antivirus. Mie personal, în această săptămână, mi-a identificat trei SMS-uri frauduloase.
Băncile au sporit şi ele protocolul de securitate, dar, dacă un client aprobă transferul bancar spre un escroc, greu mai poate recupera suma. Ca măsură suplimentară de siguranţă, o bancă digitală a introdus un serviciu de apelare vocală prin aplicaţia de pe telefon.
"Am constatat o creştere a numărului de scammuri prin impersonare, precum şi o diversificare a mecanismelor pe care escrocii le folosesc atunci când recurg la astfel de fraude", spune Luiza Domnişoru, director comunicare bancă online.
Săptămâna trecută, mai multe persoane din Bucureşti au fost sunate de aşa-zişi angajaţi de la bancă şi falşi poliţişti care le-au cerut să facă transferuri într-un cont fantomă, pe motiv că le-au fost sparte conturile reale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰