Antena Meniu Search
x

Polițiștii din Capitală ar putea primi pistoale cu electroșocuri și vor fi antrenați de foști luptători din trupele speciale. Cele mai multe echipamente, în Rahova și Ferentari

Poliţiştii din Capitală nu vor mai lupta cu mâinile goale în faţa infractorilor. În cadrul unui proiect pilot făcut de Europol, agenţii de la mai multe secţii vor testa 40 de pistoale cu electroşocuri timp de jumătate de an şi cabluri cu care să imobilizeze agresorii. Dacă totul va merge conform planului, Poliţia Română ar putea cumpăra noile dispozitive.   

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 20.10.2023, 13:17

Vezi și

Agenții de la ordine publică de la cele mai solicitate secţii de poliţie din Bucureşti vor testa pistoale cu electroșocuri. În Ferentari şi Rahova vor ajunge cele mai multe pistoale cu electroșocuri. 20 dintre agenţi au primit deja astfel de dispozitive.

Cosmina Balint, reporter Observator: Pistolul cu electroșocuri trebuie sa fie actionat de polițiști de la o distanta de cel mult 6 m. În momentul in care este decansat acesta transmite 50 de mii de volţi astfel incat agresorul sa fie imobilizat.

Aparatele au fost propuse de sindicatul Europol, pentru că, poliţiştilor le-ar lipsi un gadget între baston şi pistol. Ca să fie convingători, sindicaliştii au testat dispozitivele în faţa jurnaliştilor.

Polițist: Nu am simţit nicio înţepătură. Nu este o durere insuportabilă, pur şi simplu muşchii nu se mai mişcă, nu mai poţi avea nicio mişcare în momentul în care eşti supus electroşocului.

Pe acelaşi subiect

Aşa spun si sindicaliştii. Că aparatele sunt sigure. Sunt însă contrazişi chiar de producătorul pistoalelor, care a menţionat în manualul de utilizare de mai multe ori că în anumite condiţii se poate muri din cauza electroşocurilor. Şi medicii cred că pistoalele pot face rău.

Ștefan Bușnatu, medic cardiolog: Pricipala problemă este dată de dereglarea ritmului cardiac. Asta în condiţiile în care un şoc este aplicat în zona toracelui. Poate altera funcţionarea normală a inimii destabilizând efectiv ritmul.

Polițiștii, antrenați de foști luptători din trupele speciale

Cu toate astea, astfel de dispozitive sunt folosite de poliţiile mai multor state.

Cosmin Andreica, sindicatul Europol: În momentul în care am făcut oferta de comodat pentru poliţia Capitalei, aceasta a parcurs toate etapele procedurale de verificare din partea serviciului intern de protecţie internă, juridic, financiar, ceea ce înseamnă că inclusiv oportuniatea şi legalitatea au fost verificate / îndeplinesc toate condiţiile legale

Înainte ca să le folosească, agenţii vor fi instruiţi de foşti luptători din trupele speciale ale poliţiei.

Crina Eșanu, Poliția Capitalei: Intenționăm să facem toate demersurile pentru a ne asigura că dispozitivul nu prezintă risc pentru viața persoanelor asupra cărora ar putea fi folosite și folosind experiența pozitivă a altor state, ne vom adresa autorităților de sănătate publică naționale, pentru certitudinea unei decizii.

Pe lângă pistoalele cu electroşocuri, sindicaliştii vor să le dea spre testare celor 20.000 de poliţişti de ordine publică din Bucureşti şi cabluri declanşate cu aer comprimat cu care să imobilizeze infractorii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Polițiștii din Capitală ar putea primi pistoale cu electroșocuri și vor fi antrenați de foști luptători din trupele speciale. Cele mai multe echipamente, în Rahova și Ferentari