Poluarea favorizează explozia de decese cauzate de COVID-19. Ce s-a întâmplat în Italia, Spania, Franța și Germania
Cercetările recente arată că aproape 80% dintre decesele înregistrate în Italia, Spania, Franța și Germania s-au produs în cele mai poluate regiuni ale celor patru țări.
- Poluarea favorizează explozia de decese cauzate de COVID-19.
- Studiu: există o corelație între decese și poluare, nu o legătură de cauzalitate.
Un studiu condus de o echipă de cercetători de la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg, Germania, a scos la iveală faptul că expunerea la niveluri ridicate de poluare a aerului poate reprezenta un factor decisiv în apariția numărului mare de decese într-o regiune.
Analiza profesorilor germani a avut în vedere decesele cauzate de COVID-19 în 66 de regiuni administrative din Italia, Spania, Franța și Germania. Aceștia au ajuns la concluzia că 78% dintre decese au fost concentrate în doar cinci regiuni, cele mai poluate, de altfel.
Cercetătorii germani au plecat de la ipoteza că expunerea la dioxid de azot, un poluant produs mai ales de vehiculele diesel, este responsabilă de apariția bolilor pulmonare, prin urmare o eventuală infecție cu COVID-19 poate deveni mortală.
„Rezultatele indică faptul că expunerea pe termen lung la acest poluant poate fi unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la explozia cazurilor de decese de COVID-19 în aceste regiuni și în întreaga lume”, a spus Yaron Ogen, profesorul care a condus cercetarea, potrivit The Guardian.
„Otrăvirea mediului nostru înseamnă otrăvirea propriului nostru corp, iar atunci când organismul este supus unui stres respirator cronic, capacitatea sa de a se apăra de infecții este limitată”, a concluzionat cercetătorul.
Acesta a subliniat că analiza sa arată doar că există o corelație între decese și poluare, nu o legătură de cauzalitate.
„Acum este necesar să examinăm dacă prezența unei afecțiuni inflamatorii inițiale este legată de răspunsul sistemului imunitar la coronavirus”, a mai spus profesorul Yaron Ogen.
Rolul poluării aerului în agravarea formelor bolii provocate de noul coronavirus a fost menţionat şi într-un articol publicat în 7 aprilie 2020. Rezultatele studiului au arătat rate de deces mult mai mari ale Covid-19 în zonele din SUA unde au fost înregistrate niveluri ridicate de poluare cu particule fine.
O altă lucrare recentă a menționat că ratele de deces ridicate observate în nordul Italiei s-au corelat cu cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰