Antena Meniu Search
x

Pompierii români, prinşi într-un vârtej de fake news. Grecii, scandalizaţi de presupuse declaraţii ale comandantului misiunii: "Noi nu am spus niciodată aşa ceva"

Pompierii români sunt în centrul atenţiei în Grecia. Nu de fiecare dată însă se scrie laudativ despre ei. În ultima perioadă au apărut o serie de informaţii, atât în presa elenă, cât şi pe reţelele de socializare, informaţii pe care colonelul Florin Pop le dezminte categoric.

de Redactia Observator

la 12.08.2021, 07:25

Pompierii români, prinşi într-un vârtej de fake news. Grecii, scandalizaţi de presupuse declaraţii ale comandantului misiunii: "Noi nu am spus niciodată aşa ceva"

Mai întai publicaţia militaire.gr a scris că Florin Pop, coordonatorul acţiunii din Grecia, ar fi declarat că "focul ar putea fi stins într-o zi, dar parcă cineva nu a vrut". Colonelul Florin Pop a trimis o scrisoare deschisă ministrului Protecţiei Civile din Grecia, Nikos Hardalias, în care dezminte categoric că ar fi declarat aşa ceva, subliniind că totul este "o minciună uriaşă".

Acesta a mai precizat, de asemenea, că în timpul declaraţiilor de presă este tot timpul însoţit de doi ofiţeri operaţionali care pot confirma că cele scrise de presa greacă nu sunt adevărate. "Eu şi colegii mei nu am spus că focurile care s-au dezvoltat în locurile în care operam sub instrucţiunile liderului grec ar putea fi stinse într-o singură zi", spune acesta în scrisoarea trimisă oficialilor eleni, publicată de publicaţia elenă typosthes.gr.

Un alt fake news demontat de şeful pompierilor români din Grecia este cel conform căreia salvatorii trimişi de DSU ar încerca să stingă incendiile folosind metoda "foc cu foc". Această informaţie nu a fost prezentată în presa greacă, ci pe reţelele de socializare, în special pe Facebook. Florin Pop spune că o astfel de metodă este folosită doar ca ultim scenariu, atunci când toate celelalte opţiuni au fost epuizate.

"Folosim metode similare cu Grecia la stingerea incendiilor şi în România, iar metoda 'foc cu foc' este utilizată în ţara noastră doar ca ultimă soluţie şi în aproape toate cazurile nu este recomandată. Suntem aici pentru a sprijini autorităţile greceşti şi pompierii greci în aceste momente grele cu care se confruntă. Mecanismul de protecţie civilă al UE se referă la solidaritate şi la sprijinirea ţărilor afectate în perioade dificile. (...) Misiunea noastră este de a suprima şi stinge incendiile forestiere, neavând competenţă în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor", a mai precizat colonelul Florin Pop în scrisoarea deschisă trimisă autorităţilor din Grecia.

Pe acelaşi subiect

România a trimis 108 pompieri şi 22 de autospeciale în Grecia

România a trimis 108 pompieri şi 23 de autospeciale pentru a ajuta Grecia în lupta cu flăcările.

"Desfăşurăm misiunea în Grecia pentru stingerea incendiilor la păduri. Mergem cu încredere, vom reprezenta România şi sunt convins că cadrele Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor fi la nivelul aşteptărilor. Mergem 108 persoane, vrem să ne întoarcem 108 şi cu autospecialele în bună stare”, a explicat colonelul Florin Pop, comandantul misiunii din Grecia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Pompierii români, prinşi într-un vârtej de fake news. Grecii, scandalizaţi de presupuse declaraţii ale comandantului misiunii: "Noi nu am spus niciodată aşa ceva"