Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul Frederico a lovit Constanța ca un uragan. Prăpădul lăsat în urmă de cea mai puternică furtună înregistrată vreodată pe litoral. Valuri de aproape 10 metri

A fost furtună de cod roşu pe litoral, cea mai puternică înregistrată vreodată la malul mării. De la nord la sud litoralul e răvăşit complet. Cel mai grav e în oraşul Constanţa, unde ciclonul a lovit cu toată forţa: copaci cu rădăcina de doi metri au fost smulşi din pământ, zeci de clădiri au rămas fără acoperişuri, un bloc chiar şi fără tavanul de la ultimul etaj, iar bărci şi veliere din portul Tomis au fost înghiţite cu totul de apă. Unitatea 1 al Centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat şi a repornit abia acum, la aproape 20 de ore.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 19.11.2023, 19:29

Vezi și

Ciclonul Frederico este cea mai puternică furtună care a lovit litoralul românesc vreodată. Vântul a bătut cu peste 120 de kilometri la oră, a plouat torenţial şi s-au format valuri de 8-9 metri la mal, înălţimea unei clădiri cu două etaje. În oraşul Constanţa, din senin, s-a dezlănţuit potopul. 

  • Martor: Trebuie să ne uităm sub aceste dărâmături. Sper să nu fie nimeni surprins sub dărâmăturile astea. Of, Doamne, ce e aici!

Zeci de acoperişuri au fost smulse de vânt ca şi cum ar fi fost din hârtie. Unul dintre ele a căzut pe un loc de joacă şi a distrus toate leagănele şi toboganele. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. De altfel, oamenii au fost avertizaţi prin mesaje succesive pe telefon să rămâne în case.

  • Cristina Niţă, reporter Observator: Vântul suflă atât de tare în municipiul Constanţa, încât această bucată imensă de tablă a zburat de pe acoperiş şi a distrus locuri de joacă. 
Pe acelaşi subiect

Au fost însă şi oameni pe care furtuna i-a prins în oras. S-au trezit într-o clipă înconjuraţi de ape din toate părţile. Pentru siguranţa localnicilor, poliţiştii au închis circulaţia pe mai multe bulevarde. Nici autobuzele electrice din oraş nu au mai fost lăsate să iasă pe traseu. 

Peisajul creat de ciclonul Frederico pe mare a fost înspăimântător

  • Cristina Niţă, reporter Observator: Intensificările vântului depăşesc, la rafală, 100 de km la oră. Pe mare este furtună de gradul 7, cu valuri de peste 8-9 m înălţime.

Trei oameni au rămas blocaţi în mijlocul mării pe furtună şi au pierdut orice legătură cu ţărmul. Barja pe care se aflau s-a desprins de remorcher. Sunt în afara oricărui pericol acum.

  • Cosmin Dumitrache, director ANR: Nu au mai putut să coboare peste barjă să urce pe remorcher, pentru că sunt mişcări oscilatorii destul de mari, din cauza vremii. Cei 3 au rămas pe barjă şi singura problemă era că nu aveau nicio modalitate de a comunica cu altcineva. Le-au lăsat haine suplimentare, pături, ce mai aveau ei nevoie. 

Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat

A repornit după 20 de ore. Ministerul Energiei dă asigurări că situaţia a fost tot timpul sub control. Autorităţile spun că este doar o măsură de siguranţă, iar alimentarea cu energie electrică nu va fi afectată. Din cauza vântului puternic, tot sistemul de eoliene din Dobrogea s-a întrerupt. Oameni 46 de localităţi din Constanţa şi au petrecut noaptea în întuneric.

La lumina zilei, oraşul e la pământ. Copaci doborâţi, stâlpi şi semafoare puse la pământ, panouri şi acoperişuri în mijlocul străzilor. În portul Tomis, mai multe veliere şi bărci s-au scufundat. 

  • Andreea Filip, reporter Observator: Vântul a suflat azi noapte la Constanţa cu puterea unui uragan. Arbori uriaşi au fost smulşi din asflalt şi doborâţi la pământ. Numai rădăcina acestui copac are mai bine de 2 metri înălţime. 

Oamenii sunt terifiaţi încă de forţa furtunii Frederico

  • Localnic: A fost urgie. Ne-a fost teamă, mi-a fost teamă şi pentru maşină că o să zboare toate. Nu am văzut aşa ceva demult. Mi se pare ceva ce nu am văzut. Am o vârstă, groaznic. M-am speriat! 

Pnetru zeci de familii noaptea a fost un coşmar. S-au trezit sub cerul liber, după ce nu doar acoperişul ci şi tavanul le-au fost luate de vânt. 

  • Localnic: Am auzit un zgomot foarte puternic, după s-a întunecat totul în faţa ferestrei. În câteva clipe am realizat că se prăbuşeşte acoperişul. Se vede cerul. Acoperişul a fost ancorat cu nişte bolţi metalici care străpungea plafonul şi oamenilor le plouă în case efectiv. Atunci s-a auzit bubuitura. Am constatat geamul spart în bucătărie, în balcon şi ce se vede în parcare, distrus tot, maşina distrusă. A picat acoperişul şi pe copaci şi pe maşinile vecinilor. 

Pompierii au făcut noapte albă, au fost aproape 1.000 de apeluri la 112

Şi acoperişul Palatului Arhiepiscopal a fost distrus de vijelie. Abia fusese reparat după ce în urmă cu un an a ars . 

Forţa ciclonului se vede pe aceste imagini suprinse de camerele de supraveghere în Mangalia. Întreg acoperişul unui bloc cade direct pe maşinile parcate. Nici plajele nu mai sunt cum le ştiam după trecerea ciclonului. Statiunea Vama Veche e de nerecunoscut. Marea a înghițit toata plaja și localurile aflate pe faleză.

Ciclonul Frederico vine din nordul Franţei si a semănat prăpăd pe oricunde a trecut. 

  • Mihai Huştiu, meteorolog ANM: Marea Neagră are încă o temperatură destul de ridicat. Se întâmplă în anumite situaţii cum s-a întâmplat şi acum, ca ciclonii care vin fie din Atlanticul de Nord, fie dinspre Marea Mediterană să se intensifice şi mai mult. Vorbim de precipitaţii intense care au atins 124 l/mp în judeţul Tulcea, cât pentru 3 luni de zile în această zonă.

Specialiştii spun că furtuna de la noi a fost una tropicală după forţa ei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ciclonul Frederico a lovit Constanța ca un uragan. Prăpădul lăsat în urmă de cea mai puternică furtună înregistrată vreodată pe litoral. Valuri de aproape 10 metri