Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Povestea impresionantă a "Vilei cu clopoţei", muzeul din Bucureşti care va dezvălui secretele fraţilor Minovici (GALERIE FOTO)

La peste un secol de la inaugurare, "Vila cu clopoței" a doctorului Nicolae Minovici se redeschide astăzi, de la ora 18.00, cu ocazia vernisajului expoziţiei ”Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual”. Vila este redeschisă după un amplu proces de consolidare, reabilitare şi restaurare, care a durat mai mulţi ani.

de Redactia Observator

la 18.05.2016 , 11:50

La peste un secol de la inaugurare, "Vila cu clopoței" a doctorului Nicolae Minovici se redeschide astăzi, de la ora 18.00, cu ocazia vernisajului expoziţiei ”Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual”. Vila este redeschisă după un amplu proces de consolidare, reabilitare şi restaurare, care a durat mai mulţi ani.

Povestea "Vilei cu clopoţei" este una impresionantă, acest proiect fiind în strânsă legătură cu dezvoltarea medicinei românești și chiar mondiale. În anul 1903, unul dintre fraţii Minovici, Nicolae, proaspăt medic legist care-şi finaliza doctoratul la Paris, l-a dus pe bunul său prieten, arhitectul Cristofi Cerchez, în plin câmp la marginea Bucureştiului de atunci pentru a-i propune un nou proiect. Nicolae Minovici cumpărase un teren la marginea oraşului, în apropiere de bariera Băneasa, unde dorea să ridice o vilă cum Bucureştiul nu mai văzuse. Proiectul a demarat în 1904, pentru a fi sfârşit un an mai tarziu. Astfel a fost ridicată "prima casă în stil popular românesc", fiind transformată de Nicolae Minovici în primul muzeu bucureştean de artă populară după ce acesta şi-a adus aici o impresionantă colecţie de artă.

Articolul continuă după reclamă

Colecţia a fost îmbunătăţită între 1919-1940 prin valuri succesive de achiziţii. În clădire nu s-a locuit permanent dar, cel puţin până în 1937, aici aveau loc diferite reuniuni familiale sau colegiale, conferinţe şi sesiuni ştiinţifice precum şi diferite consfătuiri profesionale la care participau fraţii Mina și Nicolae Minovici, ctitorii și directorii Institutului Național de Medicină Legală (1892), primul institut de profil care a influențat puternic domeniul medical românesc și mondial.

La începutul anului 1906, muzeul doctorului Nicolae Minovici funcţiona deja ca un muzeu privat. Treizeci de ani mai târziu, Nicolae Minovici şi-a donat colecţia, împreuna cu proprietatea aferentă, Comunei Bucureştilor. Potrivit actului de donaţie, vila urma să fie "pentru totdeauna " un muzeu de artă naţională cu denumirea "Muzeul de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici".

După moartea lui Nicolae Minovici, în 1941, unul dintre nepoţii acestuia, inginerul Dumitru Minovici, care primise o parte din proprietate, a preluat conducerea muzeului. Acesta va ridica între 1939 si 1942 actualul muzeu de Artă Feudală Occidentală, pe care l-a donat în 1945 Academiei Române pentru a nu-l pierde la anunţata "naţionalizare".

După o perioadă tumultoasă în comunism, când muzeul a fost închis şi redeschis de mai multe ori, în anul 1982, muzeul a fost transferat spre administrare Muzeului Naţional de Artă al R.S.R. şi implicit Ministerului Culturii, Primăria Bucureştilor nemaifiind proprietara imobilului.

La 2 decembrie 1997, Guvernul României a hotărât "transmiterea ansamblului imobiliar "Vila Minovici", proprietate publică a satului şi a colecţiei de artă populară "Dr. Nicolae Minovici", în proprietatea publică a Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi în administrarea Muzeului de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti" - astăzi Muzeul Municipiului Bucureşti.

După mai mulţi ani în care s-a cerut începerea lucrărilor de restaurare, abia în 2006 Muzeul Municipiului Bucureşti a demarat activităţi de igienizare şi reparaţii urgente ale clădirii. În acelaşi timp a fost amenajat într-o formă primară şi parcul muzeului. Aleea principală a parcului a fost reconstituită.

Lucrările de consolidare şi restaurare de la vila Nicolae Minovici din Bucureşti au început în 2014 şi au fost finalizate după doi ani, costul total fiind de aproximativ 3,4 milioane de euro, din care 2,4 milioane de euro erau din fonduri nerambursabile.

IMAGINI din Muzeul Nicolae Minovici după restaurare:

Expoziţia ”Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual” va prezenta, pentru prima oară, obiecte din muzeul didactic de anatomie patologică al Institutului Naţional de Medicină Legală ”Dr. Mina Minovici”, cum ar fi colecţia de tatuaje umane realizată de Mina şi Nicolae Minovici încă din secolul al XIX-lea.

În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea vedea, de asemenea, trusa medico-legală care a aparţinut dr. Nicolae Minovici, microscopul folosit de fraţii Minovici în practica lor medico-legală, dar şi numeroase documente legate de activitatea lor ştiinţifică.

Expoziţia ”Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual” va fi deschisă până la data de 25 iunie 2017 (miercuri-duminică, orele 10.00-18.00).

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Evenimente » Povestea impresionantă a "Vilei cu clopoţei", muzeul din Bucureşti care va dezvălui secretele fraţilor Minovici (GALERIE FOTO)