Antena Meniu Search
x

Video Praful saharian poate avea efecte ireversibile asupra sănătăţii. Cât de periculos este şi cum ne protejăm

România a fost "invadată" miercuri de praful saharian: l-am curăţat de pe maşini şi ferestre, dar l-am şi respirat. Specialiştii au explicat şi cât de periculos este fenomenul pentru sănătatea noastră.

de Adrian Obreja

la 24.04.2024, 14:14

Vezi și

Medicii pneumologi spun că particulele de praf saharian pot avea efecte negative asupra sănătăţii, în cazul celor care au afecţiuni pulmonare sau al celor care suferă de astm. Aceste particule, asa cum se depun peste tot, se pot depune şi în plămâni.

O metodă de protecţie ar fi să ieşim cât mai puţin din casă şi, dacă o facem, să ieşim cu o mască la gură şi la nas, pentru a ne proteja.

Praful saharian: efectele asupra sănătăţii

Specialiştii mai spun şi că, odată depuse în plămâni, particulele pot avea efecte pe termen lung şi chiar ireversibile.

Pe acelaşi subiect

Dacă în urmă cu câţiva ani fenomenul era o curiozitate, astăzi este deja întâlnit extrem de des şi tot mai intens. Şoferii care s-au trezit cu maşinile acoperite de praf saharian au mers direct la spălătorii, unde s-au format cozi uriaşe.

Norul de praf saharian a ajuns deasupra ţării noastre de ieri şi vom scapa de el miercuri seara. O veste bună este că ploaia a făcut ca praful să se depuna pe asfalt, astfel că riscul de inhalare este mai mic. 

Specialist: "Nu mai avem doar influenţa continentală, eurasiatică, ci iată, nord-africană. Praful vine adus de vânturi cu un tipar diferit. Nu mai contează factorii fizici, originali, ci avem factori antropici, care influenţează fenomenul."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Praful saharian poate avea efecte ireversibile asupra sănătăţii. Cât de periculos este şi cum ne protejăm