Premierul Florin Cîțu: Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat
Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a declarat luni că formula prin care minerii de la Complexul Energetic Hunedoara încearcă să rezolve problema salariilor restante "nu este cea mai fericită". Mai mulți lideri de sindicat ar urma să vină la București pentru a-și cere drepturile restante.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
”Nu voi permite niciodată o mineriadă în mandatul meu, așa cum s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu”, a declarat șeful Executivului. “Găsim soluții, îi înțeleg, însă formula prin care încearcă să rezolve această problemă nu este cea mai fericită”.
"În 2020, când au fost plătite toate salariile, și cele ale minerilor, în România au fost 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic. Nu mi se pare normal ce se întâmplă. (...) Se pare că sunt politicieni care profită, cum au profitat și alți politicieni de pe urma acestei categorii sociale. Le spun românilor și bucureștenilor că nu voi permite niciodată să se se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu și a altor socialiști , nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat".
Minerii blocați în subteran amenință cu greva foamei
Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat, luni dimineaţă, la sediul Complexului Energetic Hunedoara unde îşi cer drepturile restante. Cei aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei şi cu ministrul Muncii.
Protestele continuă în Valea Jiului, luni dimineaţă. Sute de mineri s-au adunat în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara pentru a-şi cere drepturile restante. Este vorba despre salarii, tichetele de masă - restante de 10 luni, decontarea transportului - restant de 11 luni şi decontarea încălzirii.
Oamenii strigă ”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu” şi se întreabă ce se va întâmpla după trei luni, având în vedere că premierul Florin Cîţu le-a transmis că vor putea fi asigurate salariile pentru doar trei luni.
Câteva zeci de energeticieni s-au adunat şi ei în faţa Termocentralei Mintia, care este oprită de vineri, din lipsă de cărbune.
Cei aproximativ 60 de mineri blocaţi în subteranul Minei Lupeni ameninţă că vor intra în greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate de liderii de sindicat aflaţi la Bucureşti.
Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au programate luni întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Ministrul Energiei: Este nevoie de „o soluţie pe termen lung
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din anul 2019 şi care are, pe lângă datorii mari către terţi, de returnat şi un ajutor de stat despre care organismele europene au constata că a fost acordat ilegal.
Popescu anunţă că minerii - care protestează de şase zile - îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰