Antena Meniu Search
x

Video Preparatul care ar putea dispărea complet din meniurile restaurantelor cu specific vânătoresc

Carnea de urs ar putea dispărea complet din meniurile restaurantelor cu specific vânătoresc, dacă Parlamentul adoptă un proiect de lege aflat în dezbatere publică. Iniţiatorii proiectului vor ca toată carnea uşilor vânaţi să ajungă la orfelinate şi casele de copii. Chiar dacă, spun cunoscătorii, acest tip de carne e căutat în special pentru proprietăţile afrodisiace. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 02.11.2022, 08:03

Vezi și

Carnea de urs ar putea fi... tranșată, în viitorul apropiat, după un noul proiect de lege. În acesta se vorbește despre interzicerea vânzării de trofee de urs, dar şi despre obligaţia ca toată carnea urşilor împuşcaţi să fie donată sau incinerată. 

Dumitru Coarnă, iniţiator proiect: Aceste trofee să se considere patrimoniu public şi să depună la muzeul de vânătoare. Când vorbim de carne de urs provenită din braconaj, dacă ea corespunde calitativ din perspective sanitar veterinară, să meargă către zona socială: case de copii, case de batrâni şi spitale.

Carnea de urs este o provocare şi pentru bucătări

Pregătirea unui preparat din carne nu este tocmai simplă. În prezent, o singură firmă vinde restaurantelor labă de urs, la preţuri ce ajung până la 285 de lei pe kilogram.

Pe acelaşi subiect

Ștefan Bercea, bucătar: Aceasta necesită o fezandare, trebuie ținută la baiț, marinat și gătită la fel, mai mult timp. 

Carnea de urs a dispărut din meniul acestui restaurant, specializat în preparate vânătorești, încă din 2016. Atunci, prețul unei porții de labă de urs, preparată pentru patru persoane, ajungea la aproximativ 400 de lei. 

Ștefan Bercea, bucătar: Era chiar solicitată. În primul rând, avea o textură interesantă, gustul la fel și se spune că această parte a corpului, de la urs este afrodisiacă. Pentru asta, erau mulți bărbați care solicitau neapărat labă de urs.

În județul în care a fost emis celebrul mesaj RoAlert "Ursul, băăăă", stațiunea Predeal este una din localitățile cu cele mai multe prezențe ale acestor animale sălbatice, în zone locuite. Autoritățile spun că au rezolvat problema, în ultimele săptămâni, însă avem două certitudini. În primul rând, semnele privind prezența urșilor sunt, în continuare, pe stâlpi și, în al doilea rând, multe din restaurante nu mai pot servi clienților astfel de carne.

Proiectul de lege nu este privit cu ochi buni

Administratorii unităţilor în care ar trebui să ajungă carnea urşilor vânaţi, potrivit proiectului de lege care urmează să intre în dezbatere în Senat, nu privesc cu ochi buni iniţiativa.

Ovidiu Ionescu, profesor Facultatea de Silvicultură Brașov: Carnea de urs, să o dai la copii și la bătrâni, nu este cea mai bună soluție. Pentru că este o carne grea, cum s-ar spune, nu, carnea de vânat, a unui animal care este cu o dietă omnivoră.

Lidia Mailat, purtător de cuvânt Protecția Copilului Brașov: O să analizăm oportunitatea donațiilor, la momentul potrivit. În centrele rezidențiale, meniurile beneficiarilor sunt stabilite în funcție de nevoile lor și avizate de medici specialiști.

Peste jumătate din urşii din Europa se află pe teritoriul ţării noastre - aproximativ 4 mii de exemplare. Doar în ultimii 11 ani au fost ucise peste 3 mii de exemplare de urs brun, iar semnatarii proiectului susţin că cei mai mulţi au fost vânaţi după ce vânătorii au primit derogrări de la legislaţia în vigoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Preparatul care ar putea dispărea complet din meniurile restaurantelor cu specific vânătoresc