Antena Meniu Search
x

Video Primarul unui sat din Bihor a decis să toarne acid sulfuric în puţul de apă potabilă. Reacţia Gărzii de Mediu: "Depăşeşte orice imaginaţie"

O lucrare efectuată de angajaţii Primăriei şi a unei firme de foraje stârneşte controverse într-un sat din Bihor. Asta după ce edilul a decis să toarne acid sulfuric în puţul de apă potabilă.

de Georgiana Botez

la 12.04.2022, 17:45

Vezi și

Peste 100 de oameni care trăiesc în satul Câmpani au rămas timp de mai multe luni fără apă potabilă, după ce pompa aflată într-un puţ de 300 de metri s-a stricat. În prezent, localitatea este racordată la reţeaua satului învecinat, dar angajaţii primăriei au insistat să rezolve problema puţului defect. Aşa că au apelat la o soluţie cel puţin controversată. "După o săptămână de chin, fiind pompa blocată de o cordelină care a căzut între pompă şi foraj am încercat să o scoatem, nu a venit în sus fiind blocată si am zis sa încercăm cu acid sulfuric. Am făcut o probă afară între acid şi cordelină, am văzut că se topeşte, dar făcând contact cu apa s-a neutralizat şi nu am reuşit", a declarat Ioan Șora, primarul din Pomezeu.

Comisarii de la Garda de Mediu urmează să decidă dacă este vorba despre o faptă penală

Primarul a fost sfătuit să folosească acidul sulfuric, chiar de firma care făcea forajele. Şi tot reprezentanţii firmei l-au asigurat că întreaga procedură este una obişnuită şi deloc periculoasă. În realitate, modul în care au fost executate lucrările a creat îngrijorări. "Acidizările sondelor se fac cu acizi. Diferiţi acizi, totul e ca la sfârşit apa să meargă în diluţie să nu infesteze afară, lucru care nu s-a întâmplat", a declarat Petre Nemeș – inginer foraje, administratorul firmei contractate de primarul din Pomezeu.

120 de litri de acid sulfuric au fost turnaţi direct în puţul de apă potabilă. De altfel, o substanță foarte periculoasă care este achiziționata, transportată și utilizată doar în condiții speciale. "A arunca acid slufuric în apă depăşeste orice imaginaţie. Acidul sulfuric este o problemă în contact cu apa şi atunci poate fi o problemă şi pentru populaţie", a declarat Marius Orbai, purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor.

"Avem autorizaţie legală de transport, de oameni desemnaţi care să lucreze. Noi nu am ascuns nimic din ce am făcut, consideram ca a fost perfect legal, satul are apă", a declarat Ioan Șora – primarul din Pomezeu. Nici măcar recipientele în care a fost acidul sulfuric nu au fost ascunse. Ele au stat luni bune în văzul localnicilor, ba chiar au fost folosite pentru diverse treburi casnice. Lucru total interzis. "Recipientele sunt contaminate, în mod normal aceste recipiente trebuie predat ela o firma autorizata sa preia deseuri periculoase, evident ca nu au ce cauta în uz", a declarat Marius Orbai – purtător de cuvânt Garda de Mediu Bihor. Comisarii de la Garda de Mediu urmează să decidă dacă este vorba despre o faptă penală, și anume turnarea de substanțe periculoase în apă, sau doar despre o contravenție pentru că ambalajele nu au fost depozitate corespunzător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Primarul unui sat din Bihor a decis să toarne acid sulfuric în puţul de apă potabilă. Reacţia Gărzii de Mediu: "Depăşeşte orice imaginaţie"