Antena Meniu Search
x

Galerie foto Primele imagini din interiorul Spitalului din Constanţa, devastat de incendiu

Saloanele secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului din Constanţa au fost distruse complet în urma incendiului, după cum se poate vedea în imaginile făcute publice de autorităţi.

Alexandru Badea
de Alexandru Badea

la 01.10.2021, 14:12

Şapte oameni au murit în incendiul care a izbucnit, vineri dimineaţă, în Secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa (iniţial, autorităţile au anunţat nouă victime; bilanţul a fost rectificat ulterior). A fost activat Planul Roşu de intervenţie, iar peste o sută de pacienţi au fost evacuaţi din unitatea medicală şi transferaţi la alte spitale. Echipaje ISU din mai multe judeţe au fost trimise în ajutor, iar la Ministerul Afacerilor Interne este celulă de criză. Şeful DSU, Read Arafat a plecat şi el spre Constanţa. Între timp, la Parchetul Tribunalului Constanţa a fost deschis şi un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: ”Eu sunt în stare de șoc și nu pot da nicio declarație. Mi-e rău”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, Stela Halichidis, a refuzat inițial să ofere explicații presei după incendiul care a ucis vineri 9 oameni, spunând că îi este rău și că este în stare de șoc. După insistențele jurnaliștilor a declarat că s-a întâmplat un necaz. Cel puțin 19 incendii au avut loc în unitățile medicale din România, în ultimii ani.

Îmi cer scuze, eu sun în stare de șoc și nu pot da nicio declarație. S-au remediat toate. Mie mi-e rău și nu pot să dau declarații. Toate defecțiunile au fost remediate, totul funcționa conform legii. Existau toate avizele legale necesare, totul a funcționat. Dar s-a întâmplat un necaz. Nu este adevărat (n.r. că ușile de la terapie intensivă au fost schimbate și erau mai mici). Nu există (n.r. instalație de detecție a incendiilor), există un proiect european de reabilitare energetică în care era prevăzută această instalație de detecție și stingere a incendiilor. Erau 10 paturi la ATI. Tot personalul era prezent în secție. Pe ușile de la ATI pot fi scoase paturile. Rețeaua a fost verificată, nu era supradimensionată.” a declarat Stela Halichidis.

Klaus Iohannis: Sunt îngrozit de tragedie. E o nouă dramă teribilă

Preşedintele Klaus Iohannis se declară îngrozit de tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, unde şapte persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI, el calificând situaţia drept ”o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc”. În opinia sa, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii.

Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat şi pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere să poată face faţă acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoşire grabnică tuturor pacienţilor şi personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferinţă au trecut toţi aceşti oameni veniţi la spital cu speranţa că se vor vindeca."

În opinia sa, astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii.

Este o zi neagră, de doliu, pentru naţiunea română. Indiferent care va fi concluzia anchetelor cu privire la cauzele incendiului, cei care au pierit astăzi nu vor mai putea fi aduşi înapoi şi vor lăsa un gol imens în urma lor”, afirmă preşedintele.

El anunţă că a cerut premierului şi ministrului Sănătăţii să ia toate măsurile necesare şi să facă absolut tot ce este posibil pentru a preveni ca un alt accident să se mai întâmple în spitalele din ţară. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluţii pentru a-i putea transfera şi trata pe toţi pacienţii evacuaţi din spitalul de la Constanţa. Totodată, este imperativ ca, în toate secţiile cu pacienţi COVID-19 şi mai ales în cele de terapie intensivă, să fie acordată o atenţie sporită în primul rând la nivelul spitalelor pentru a putea preîntâmpina astfel de tragedii apărute în condiţii de supraîncărcare.

În acelaşi timp, pe termen mediu şi lung, trebuie găsite urgent spaţii noi pentru a crea secţii de terapie intensivă care să ofere condiţii optime de siguranţă cât mai curând posibil. Modernizarea sistemului de sănătate din România a rămas mult în urmă şi tocmai de aceea infrastructura de sănătate a reprezentat prioritatea în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aceste importante fonduri europene pe care am reuşit să le obţinem pentru România constituie una dintre soluţiile cele mai importante pentru a asigura condiţii de siguranţă pentru medici şi pacienţi”, consideră Klaus Iohannis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Primele imagini din interiorul Spitalului din Constanţa, devastat de incendiu