Primele voluntare SMURD care i-au găsit pe răniţi povestesc cum arăta peisajul tragediei!
Două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj au fost primele care au ajuns la locul prăbuşirii avionului din Apuseni, după ce au mers ore întregi prin zăpadă cu un rucsac de 18 kilograme în spate.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Fetele au încercat să o resusciteze prima dată pe studenta Aurelia Ion, aflată în stop cardio-respirator şi au evaluat starea de sănătate a celorlalte victime.
Ziana Motora (26 de ani), medic rezident în medicina de urgenţă şi paramedic voluntar la SMURD Cluj de cinci ani, şi Raluca Zăgănescu (23 de ani), studentă în anul IV la UMF Cluj-Napoca, paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani, sunt cele două tinere care au ajuns primele la locul prăbuşirii avionului.
"Alarma s-a dat, luni, în jurul orei 16.30-16.45, eram solicitaţi să facem un transport din UPU Cluj-Napoca să ducem un pacient în altă clinică şi ni s-a spus să anulăm tot şi să plecăm cu o maşină de medic de intervenţie spre presupusul loc al accidentului. Am ajuns la un moment dat în satul Poiana Horea şi nu puteam lua legătura cu nimeni, iar localnicii ne-au invitat să sunăm de pe telefoanele lor fixe pentru a afla încotro să ne îndreptăm şi s-a decis să mergem mai departe, spre limita de judeţ dintre Alba şi Cluj, iar când am ajuns acolo ne-am întâlnit toate echipajele de Cluj, Bihor şi Alba", a spus Ziana pentru mediafax.
"Era agitaţie, erau mulţi localnici, am fost primii şi singurii medici care am ajuns la răniţi. Tânăra era pe bancheta din spate a maşinii, o coborâseră de la epavă pe jos, o bucată de drum, până unde a putut să urce o maşină de la off road. Am început manevrele de resuscitare, a venit Ziana, şi am scos-o pe fată din maşină pentru că manevrele trebuie făcute pe o suprafaţă cât de cât plană, să avem loc. Am început manevre avansate, am intubat-o, am făcut ce era de făcut, apoi am pus-o în maşină şi am urcat mai departe pentru că nu ştiam starea celorlalte victime. Am rugat doi salvamontişti care erau şi paramedici să continue manevrele până ajung la ambulanţă. Cu ea mai era dr. Zamfir, care ne ruga să nu o lăsăm", a povestit Raluca Zăgănescu pentru mediafax.
"Pilotul era încarcerat în avion, de-abia se putea ajunge la el, şi era decedat, am constatat decesul. Am anunţat la 112, am spus să anunţe că e decedat şi am coborât să o ajut pe Ziana cu celelalte victime. Localnicii au rămas lângă epavă, să păzească trupul pilotului de animale, până va fi descarcerat, deşi spuneau că urşii oricum nu mai vin, că s-au speriat de avion", a declarat Raluca Zăgănescu.
foto: facebook
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰