Antena Meniu Search
x

Video Medicii, despre efectele adverse ale vaccinului anti-COVID: Medicamentele pe care le folosim zilnic pot duce la reacții mult mai grave

27 decembrie 2020. După fix 10 luni de la primul caz confirmat, România va primi cel mai de preț ajutor: vaccinul anti COVID19. Cu primele 10.000 de doze o să fie imunizaţi medici și asistente din spitalele de boli infecțioase.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 17.12.2020, 20:21

Vezi și
  • Studiile arată că în cazul vaccinului Pfizer, riscul de a dezvolta o reacție alergică este 0,63%.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

E doar începutul campaniei de vaccinare. Ministrul Sănătăţii crede că toată populaţia va primi dozele necesare până în iunie. Deși în Marea Britanie și Statele Unite au apărut cazuri care au avut reacții adverse, specialiștii români ne liniștesc: banala aspirină poate să producă efecte mult mai grave decât vaccinul.

Toate statele membre ale Uniunii Europene o să primească serul în același timp. Vaccinarea va începe în fiecare ţară simbolic, cu câteva mii de doze, în zilele de 27, 28 şi 29 decembrie. Până la finalul lunii ianuarie aproape toate cadrele mediciale vor fi imunizate.

Nelu Tătaru, minitrul Sănătății: "Într-o primă etapă, în luna ianuarie vom primi în jur de 600.000 doze, iar vaccinarea va fi adresată către corpul medical din mediul public și privat. După aceea centrele de vaccinare într-o singură lună vor fi la nivelul unităților medicale".

Centrul de comandă al vaccinării va fi în București, la institutul militar Cantacuzino. Aici vor ajunge 1,5 milioane de doze, iar celelalte 6 centre regionale din țară vor primi 200.000 de vaccinuri. Angajaţii din sistemul sanitar vor fi vaccinaţi în spitale.

În faza a doua a imunizării, persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice şi lucrătorii din domeniile cheie, vor primi vaccinul în centre fixe şi mobile, în cabinetele medicilor de familie sau în sistem drive-through. În unele locuri, imunizarea va avea loc însă pe stadioane, inclusiv pe Arena Naţională. Explicaţia e simplă, sunt spaţii uriaşe, inclusiv în aer liber, care pot adăposti sute sau mii de oameni în acelaşi timp.

Centrul de vaccinare va fi amenajat chiar în acest spațiu. Vor fi circuite speciale, zone de triaj și așteptare, un frigider în care va fi păstrat serul, precum și două cabinete unde oamenii se vor putea vaccina anti-Covid.

Marcel Romanescu, primar: "Am încercat să creăm condiții foarte bune pentru oamenii care sunt în prima linie".

Direcția de Sănătate Publică și-a amenajat în spațiile stadionului, pe de o parte, acel grup operativ, cu medici și asistente care realizează anchete la nivelul județului Gorj, iar partea din față va fi alocată pentru acele centre de vaccinare

Vaccinul o să fie administrat în două doze, la o distanță de douăzeci și una de zile între ele. Procesul de imunizare are nevoie de o monitorizare atentă. După injecţie, oamenii trebuie să rămână în centru, sub supravegherea medicilor, cel puţin un sfert de oră. Acest lucru i-a salvat viaţa unei asistente din Statele Unite care la 10 minute de la vaccinare a dezvoltat o reacţie alergică severă.

Dr. Lindy Jones, medic: "Ritmul cardiac era crescut şi a prezentat o erupţie roşie pe faţă şi trunchi. Am fost îngrijorată legat de o reacţie anafilactică, aşa că i-am administrat tratamentul standard".

Femeia, care nu avea antecedente alergice cunoscute, se simte bine şi va fi externată în cursul zilei de azi. Medicii sunt convinși că astfel de cazuri se vor repeta, însă numărul lor o să fie extrem de mic. Specialiștii spun însă că medicamentele pe care le folosim zi de zi pot să ducă la reacții adverse mult mai grave decât vaccinul anti-COVID.

Florina Raicu, genetician: "Dacă are cineva curiozitatea să citească prospectul, să se ducă la efectele adverse ale aspirinei, ale nurofenului. Sunt medicamente pe care le luăm la o banală durere. O să vedeți că acolo apare atac cerebral, infarct miocardic. Sunt lucruri severe la un medicament uzual. Dacă ar fi să comparăm, nu știu cât de grav ar părea efectul vaccinului".

Gindrovel Dumitra, medic: "Cei care fac în mod repetat șoc anafilactic la diverse produse aceia sunt într-adevăr contraindicați. O persoană care a avut o urticarie sau un astm bronșic sau diverse atopii nu reprezintă contraindicație pentru acest vaccin".

Studiile arată că în cazul vaccinului Pfizer, riscul de a dezvolta o reacție alergică este 0,63%.

O altă informaţie extrem de importantă este legată de momentul ulterior vaccinării. Persoanele imunizate pot face o formă uşoară a bolii sau pot fi asimptomatice şi cu siguranţă îi vor putea îmbolnăvi pe cei cu care intră în contact.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Se vor vaccina și cei care au trecut prin boală și cei care nu au trecut prin boală. Nu se vaccinează cei care trec prin boală în momentul vaccinării".

Reporter: "Deci, până în iunie toți vom fi vaccinați?"

Ministrul Nelu Tătaru: "Toți cei care vom dori să fim vaccinați, vom fi vaccinați".

În ultimele 24 de ore, am avut aproape 5.700 de cazuri noi, cele mai multe în Capitală şi în judeţele Ilfov şi Constanţa. Aproape 1.300 de pacienţi sunt încă la Terapie Intensivă şi 107 bolnavi au decedat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Medicii, despre efectele adverse ale vaccinului anti-COVID: Medicamentele pe care le folosim zilnic pot duce la reacții mult mai grave