Video Produsele tradiţionale româneşti, mai scumpe. Ce și-a cumpărat o femeie cu 200 de lei de la târg: "Merită"
Produsele tradiţionale româneşti nu sunt pentru toate buzunarele. Se vede asta şi în preţurile afişate la unul dintre cele mai mari târguri de profil deschise zilele acestea în curtea Ministerului Agriculturii. Expozanţii dau vina pe secetă şi pe costurile mai mari de producţie, în timp ce ministrul Agriculturii, spune că preţurile pentru produsele autohtone sunt corecte.
Cine pofteşte la tradiţional, plăteşte. Un kilogram de cozonac costă, la târgul producătorilor organizat de Ministerul Agriculturii, 75 de lei.
"Ingredientele s-au scumpit foarte mult. Munca noastră nu se mai pune", Camelia Hegpeli, producător.
Toate produsele tradiţionale sunt, de altfel, mai scumpe. În urmă cu o lună, la acelaşi târg, kilogramul de telemea de Sibiu costa până în 50 de lei. Acum...
Produsele tradiționale, mai scumpe
- Cât a ajuns să coste un coş de cumpărături cu produse tradiţionale. Chiar şi producătorii se plâng de...
- Comoara ascunsă din Golful Persic. Un sejur aici de patru nopţi, la un hotel de cinci stele all inclusive porneşte...
- Festivalul Asia Fest aduce savoarea orientală la Arena Naţională. Experienţe inedite la standul Asia Express
"Preţul pe kilogram este 60 de lei. Cum a crescut şi inflaţia, aşa a crescut şi preţul la brânză. Nu sunt furaje. Furajele sunt mai scumpe, cam cu 50% decât anul trecut", explică Florin Dragomir, producător de brânză.
"Brânzeturile maturate, minim 2 luni, 65 de lei pe kg. Care au fost maturate mai mult de 2 luni, 95 de lei pe kg", Andrea Hegyl, producător brânzeturi.
În supermarketuri, găsim telemea de Sibiu şi cu 80 de lei pe kilogram. Iar până de sărbători, preţurile ar putea să fie şi mai mari. Nici produsele din carne n-au scăpat de scumpiri. Un kilogram de ceafă de mangaliţa costă nu mai puţin de 115 lei. Dar găsim şi muşchi cu 125 de lei pe kilogram.
"Am cârnaţii, care sunt uscaţi, 75 de lei. 80 de lei ăsta subţire, pentru că intră foarte multă materie primă. Slăninuţa care e 65, am şi la 75. 200 de lei", spune Elena Cârstea, producător.
Ministrul Agriculturii spune că prețurile sunt corecte
"Slăninuţă cu boia afumată, crenvurști, parizer, şorici, jumări. Dar merită", spune o femei care a venit să cumpere produse tradiționale.
Ministrul Agriculturii se uită în propria curte şi spune că plătim pe produsele tradiţionale pe măsura calităţii.
"Preţurile sunt corecte. Pentru munca depusă de către fermieri, consider că sunt preţuri corecte. Pentru că aici ştim ce mâncăm. Mâncăm brânză cu sută la sută lapte, mâncăm produse făcute de procesatorii noştri numai din carne", spune Florin Barbu, ministrul agriculturii.
Altfel ar fi stat lucrurile dacă ministerul şi-ar fi ţinut promisiunea privind plafonarea adaosului comercial pentru toate produsele româneşti. Între timp, oficialii s-au răzgândit şi proiectul a fost abandonat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰