Antena Meniu Search
x

Document CNSU: Masca FFP2 sau medicală obligatorie în spaţii publice, inclusiv pe stradă. Când intră în vigoare măsura

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, în ședința de miercuri dimineața, prelungirea stării de alertă și modificarea măsurilor luate pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus. Documentul cu noile decizii poate fi consultat la finalul acestui articol. Noile măsuri vor intra în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie 2022, dacă vor fi adoptate de Guvern.

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 15:20

CNSU a decis prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 8 ianuarie 2022.

Mai mult, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, s-au dispus măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Obligatoriu mască FFP2 sau mască medicală, în toate spațiile publice închise și deschise

CNSU a decis obligativitatea purtării măștii de protecție doar de tip medical sau masca FFP2, care să acopere gura sau nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. De la această măsură ar urma să fie exceptate următoarele categorii de persoane: 

Pe acelaşi subiect

- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

- persoanele care sunt singure în birou;

- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între; persoanereprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

- vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

- persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante; (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive;

Participarea la competiții sportive, evenimente, concerte sau festivaluri, în funcție de rata de incidență

Mai mult, CNSU a propus ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Unde incidența este mai are de 1/1000 de locuitori, participarea poate fi de până la 30% din capacitatea spațiului.

Totodată, CNUS a decis ca organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Și în cazul acestor evenimente, unde incidența este mai are de 1/1000 de locuitori, participarea poate fi de până la 30% din capacitatea spațiului.

Pregătiri pentru valul 5 - Omicron în spitalele din Capitală

Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Capitală, şi Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", au explicat cum se manifestă varianta Omicron la pacienţii din România, inclusiv ce simptome se observă la vaccinaţi şi nevaccinaţi. Cele două spitale se pregătesc de valul 5 al pandemiei de coronavirus.

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, a explicat pentru news.ro că încep să apară tot mai multe cazuri de infectare cu varianta Omicron şi că în spital va exista o secţie de terapie acută cu 21 de paturi, secţie nou creată care va ajuta enorm gestionarea pacienţilor în valul 5 pandemic, pe lângă cele 9 paturi de ATI COVID care există în prezent în unitatea sanitară. Despre simptomele celor diagnosticaţi cu varianta Omicron medicul spune că, în cazul celor vaccinaţi, boala se manifestă ca o rino-faringită clasică şi că, cel puţin deocamdată, nu se ştie încă ce manifestări va da în cazul celor care nu sunt vaccinaţi.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat că în perioada în care au început să apară cazurile de Omicron în România, adică în luna decembrie, cei diagnosticaţi cu această variantă a virusului şi care erau vulnerabili erau internaţi în unitatea sanitară pentru a putea fi supravegheaţi atent de medici în ideea de a nu apărea anumite complicaţii din cauza bolii în cazul lor. Medicul afirmă că cei diagnosticaţi cu această variantă pot avea transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta Delta, iar în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta. În formele uşoare de Omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

Documente: Anexa la HCNSU nr 1 din 05.01.2022.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » CNSU: Masca FFP2 sau medicală obligatorie în spaţii publice, inclusiv pe stradă. Când intră în vigoare măsura