Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Protestul transportatorilor şi al fermierilor, ziua 8: Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România, la Siret. Coadă de zeci de kilometri

Protestul transportatorilor şi al fermierilor, ziua 8: A trecut o săptămână de când transportatorii şi fermierii sunt în stradă cu mii de utilaje. Unii lideri ai protestatarilor s-au întâlnit din nou cu autorităţile, care promit să le rezolve mare parte din revendicări. Numai că lista de cerinţe este tot mai lungă de la zi la zi. S-a ajuns la 76 de puncte. Se cere inclusiv micşorarea numărului de parlamentari şi ca partidele să nu mai primească finanţare de la stat.  

de Redactia Observator

la 17.01.2024 , 16:59

UPDATE. Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Porubne - Siret, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii autorităţilor vamale ucrainene. Potrivit surselor citate, pe teritoriul ucrainean coloana de maşini de mare tonaj care urmează să facă formalităţile de ieşire din Ucraina şi intrare în România se întinde pe câţiva zeci de kilometri.

Niciun camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor români, potrivit datelor transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava (STPF), Alina Petraru. Traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de intrare în România, arată sursa citată.

UPDATE. Nici un camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor, potrivit datelor transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava (STPF), Alina Petraru.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit sursei citate, traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de intrare în România. "Începând din data de 15 ianuarie 2024, ora 16.15, traficul prin PTF Siret pentru automarfare, pe sensul de intrare în ţară, este întrerupt, din cauza protestelor fermierilor şi transportatorilor", a afirmat oficialul STPF.

Pe acelaşi subiect

În schimb, în această perioadă, tranzitul prin PTF Siret al autoturismelor, microbuzelor şi autocarelor s-a desfăşurat atât pe intrarea, cât şi pe ieşirea din România.

Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele de se vor deplasa în coloane de câte zece de la Siret până în Punctul de Trecere a Frontierei.

"Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activităţii de procesare a tirurilor din oraşul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret", a afirmat oficialul IJJ.

Jandarmeria informează că, miercuri dimineaţă, la protestul agricultorilor mai participau 52 de tractoare, şase camioane, 15 autoturisme şi aproximativ 100 de persoane. 

UPDATE. Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele de se vor deplasa în coloane de câte zece de la Siret până în Punctul de Trecere a Frontierei.

"Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activităţii de procesare a tirurilor din oraşul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret", a afirmat oficialul IJJ.

Jandarmeria informează că, miercuri dimineaţă, la protestul agricultorilor mai participau 52 de tractoare, şase camioane, 15 autoturisme şi aproximativ 100 de persoane.  

Coloana de camioane de pe DN 2, la ieşirea din România spre Ucraina, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, măsura, miercuri dimineaţă, aproximativ 20 de kilometri, a declarat directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, Ovidiu Mugurel Laicu, pentru Agerpres.

UPDATE. Centrul Infotrafic anunţă, miercuri dimineaţă, că traficul este restricţionat în două judeţe, urmare a protestului transportatorilor şi fermierilor. În continuare sunt maşini şi utilaje parcate pe DN 2, în judeţul Ilfov, la Afumaţi, dar şi la Vama Siret.

"Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (06:45), nu sunt înregistrate autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier. În ceea ce priveşte situaţia protestelor transportatorilor/fermierilor, traficul rutier este restricţionat în 2 judeţe", a transmis, miercuri, Centrul Infotrafic.

Potrivit sursei citate, este restricţionat traficul pe DN 2, la Afumaţi, judeţul Ilfov, unde banda 1 a sensului de mers către Capitală este ocupată de autovehiculele parcate, circulaţia desfăşurându-se pe banda nr. 2.

De asemenea, sunt probleme tot pe DN 2, în Vama Siret, unde sensul de ieşire din ţară este ocupat de autovehiculele protestatarilor, circulaţia desfăşurându-se pe un singur fir, alternativ pentru ambele direcţii.

Protestatarii au blocat traficul spre două porți din Portul Constanța

În a şaptea seară de proteste, în Constanţa, la fel ca-n zilele anterioare, manifestanţii s-au unit şi au mers spre Portul Constanţa, acolo unde au blocat traficul spre porţile 7 şi 9, chiar pe calea de acces a cerealelor. 

  • Protestatar: Stăm în stradă, luptăm şi nu ne pasă de frig, nu ne pasă de foame, ne cerem drepturile, vrem să se rezolve situaţia asta cât mai repede că altfel e jale. 

Pentru că au circulat pe contrasens pe autostrada A4, aprope 50 de protestatari s-au ales cu permisul suspendat pe 4 luni şi cu o sancţiune de 1500 de lei.

Centrul municipiului Botoşani a fost complet paralizat în urma unui protest spontan al fermierilor şi transportatorilor.

  • Protestatar: Pentru carburant. E scump carburantul. Stăm la ţară, nu mai vindem nimic... totul este scump. Înainte faceai un full cu 200 de lei, acum cu 500.
  • Cristi Popovici, reporter Observator: Protestatarii sunt împărțiți în mai multe tabere și fiecare are propria listă de revendicări. Unii reprezentanți ai fermierilor s-au intalnit cu ministrul Agriculturii si au căzut de acord sa renunțe la proteste. Tot așa, unii reprezentanți ai transportatorilor s-au văzut astăzi cu ministrul Sorin Grindeanu. Protestatarii din zona Afumați, care se prezintă drept spontani și independenți, spun că rămân în continuare în stradă. Ei au prezentat astăzi o listă cu 76 de revendicări pe care i-au trimis-o premierului Ciolacu.

Printre cerinţe se numără anularea dosarelor penale şi a amenzilor pentru protestatari

Dar şi reducerea numărului de parlamentari sau renunţarea la finanţarea partidelor din fonduri publice.

  • Dănuţ Andruş, reprezentant al fermierilor: Sunt probleme sociale pe fiscalitate, sunt probleme cu Ministerul de Interne, sunt probleme cu Ministerul Justiţiei, sunt probleme cu Banca Naţională a României.

Noile revendicări vin după ce premierul Marcel Ciolacu a anunţat că aproape toate cerinţele s-au rezolvat.

  • Marcel Ciolacu, premierul României: Aproape 99% dintre solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis. Ce mi-e mie ciudă este că 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs.
  • Ciprian Melinte, transportator: Domnul Marcel a ieşit cumva la nişte declaraţii doar să mai detensioneze un pic situaţia din stradă? 

Noile cerinţe ale fermierilor l-au descumpănit şi pe ministrul Agriculturii.

  • Florin Barbu, ministrul Agriculturii: În România sunt peste un milion de fermieri. Dacă domnul ministru Barbu trebuie să stea cu un milion, cu fiecare în parte... Eu nu înţeleg ce trebuie să mai dăm?

Protestul fermierilor și al transportatorilor. Cei din stradă au anunţat că nu negociază cu autorităţile

O scindare a fost şi în rândul transportatorilor. Cei din stradă au anunţat că nu se târguiesc cu autorităţile.

"Refuzăm ideea că aceste acțiuni ar putea fi interpretate drept negocieri. Sunt un demers ferm în vederea găsirii unor soluții concrete și imediate", au anunţat într-un comunicat.

Au obţinut benzi separate în vămi pentru camioanele UE şi cele non UE şi prioritate pentru TIR-urile goale faţă de cele încărcate. Ministerul Transporturilor a promis şi că îi va sprijini în negocierile la ASF pentru un tarif RCA mai mic. Transportatorii vor un plafon de 5.000 de lei. În prezent, chiar şi respecând tariful de referinţă impus de Guvern, asigurătorii cer în medie 12.000 de lei pe an pentru un TIR. În cazul unui istoric de accidente, preţul e şi cu 80% mai mare.

  • Marcel Ciolacu, premierul României: Am avut vreo șase falimente la firmele de asigurări. Nu pot să vin să plafonez la un preţ pe care piaţa nu-l poate suporta. Pentru că bag acele companii în faliment. Şi o luăm de la capăt.

În avalanşa de revendicări, protestele continuă. Utilajele s-au pus din nou în mişcare pe centura Bucureştiului. O cerere pentru un marş cu 15.000 de utilaje pe bulevardele Capitalei a fost respinsă de primarul Nicuşor Dan.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi deschis copilului vostru un cont de economii?
Observator » Evenimente » Protestul transportatorilor şi al fermierilor, ziua 8: Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România, la Siret. Coadă de zeci de kilometri