Antena Meniu Search
x

Plouă cu rachete antigrindină! Două proiectile au căzut în curţile unor familii din Huşi. Una, la câţiva paşi de o tânără însărcinată!

Plouă cu rachete antigrindină peste oameni. Două familii din Huşi s-au trezit cu proiectilele în curte şi în grădină. Unul dintre ele a căzut la câţiva metri de o femeie însărcinată în nouă luni. Culmea, celălalt s-a înfipt la câteva sute de metri distanţă, în curtea unchiului ei.

Vezi și

Plouă cu rachete antigrindină peste oameni. Două familii din Huşi s-au trezit cu proiectilele în curte şi în grădină. Unul dintre ele a căzut la câţiva metri de o femeie însărcinată în nouă luni. Culmea, celălalt s-a înfipt la câteva sute de metri distanţă, în curtea unchiului ei. În mod normal, rachetele ar fi trebuit să spargă norii şi, apoi, să se dezintegreze.

16 rachete antigrindină au fost lansate, ieri, din satul Maxut. Două dintre ele nu s-au oprit în nori. Au căzut într-o curte şi o grădină din satul Vlădeni Deal, la cinci kilometri de rampa de lansare. 

ŞTEFAN UŞURELU, pompier:

Explodează şi împrăştie substanţa. Restul e ca să distrugă racheta. Cealaltă bandă, distruge racheta.

Dispozitivul de rupere a norilor a funcţionat, dar nu şi cel de autodistrugere. Aşa că proiectilele s-au întors pe pământ. Unul dintre ele a căzut chiar lângă o femeie însărcinată în luna a noua şi tatăl ei, bolnav de inimă.

Oamenii au sunat la 112 şi au anunţat că, din cer, a căzut în grădina cu cartofi, un proiectil care fumegă. Imediat au venit pirotehniştii. 

ŞTEFAN UŞURELU, pompier:

Este vorba de o rachetă antigrindină, de provenienţă românească. Nu prezenta niciun pericol. Doar că a căzut de undeva de la înălţime şi putea să accidenteze pe persoane care s-ar fi aflat aici. 

A doua rachetă care nu a funcţionat a căzut la doar doi kilometri de cealaltă. Culmea, în curtea unchiului femeii însărcinate care a fost, la câţiva paşi, de prima rachetă. 

O rachetă antigrindină are o lungime de 1,4 metri şi o greutate de 8,8 kilograme. Racheta este lansată dintr-un dispozitiv special la o înălţime de maximum 12 mii de metri. Cu cât norii sunt mai sus, cu atât grindina va fi mai mare. 

În punctele de comandă şi control, specilaiştii au hărţi speciale unde văd formarea norilor în locurile de interes. Cu cât culorile sunt mai închise, cu atât pericolul de grindină este mai mare. 

Doar în ultima lună, în România, au fost lansate 120 de rachete antigrindină. în Prahova, Vrancea, Iaşi şi Drăgăşani. Incidentele de ieri au dus la o decizie drastică. 

DANIEL FLOREA, Unitatea de combatere a Căderilor de Grindină Iaşi:

Întreg lotul de rachete a fost retras de la lansare, urmând a fi verificat de către producătorul de rachete.

Ultima rachetă antigrindină care a ratat norii, a căzut, anul trecut, în casa unei familii din Iaşi, prin acoperiş. Iar, numai în urmă cu câteva zile, alte trei rachete, de data asta - pentru iluminarea câmpului de luptă, din poligonul Obedeanu, au căzut pe o maşină şi în curtea unui bloc din Craiova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Plouă cu rachete antigrindină! Două proiectile au căzut în curţile unor familii din Huşi. Una, la câţiva paşi de o tânără însărcinată!