Medicul Rafila a explicat de ce a crescut numărul infectărilor Covid-19 în România (Video)
Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat că nu redeschiderea teraselor a determinat creșterea numărului de cazuri Covid-19 în România, ci faptul că oamenii au renunțat să poarte mască.
- Alexandru Rafila a făcut o radiografie a situaţiei acuale a pandemiei de coronavirus.
- Medicul este de părere că măsurile luate de autorităţi au fost cele potrivite.
Specialistul trage un semnal de alarmă şi spune că se poate reveni la măsuri mai stricte, mai ales că numărul cazurilor este în creştere.
"Aştept să văd ce se va întâmpla în zilele următoate. Nu din cauza tareaselor (a crescut numărul de cazuri), ci datorită unei relaxări a măsurilor de protecţie. S-a renunţat la mască. (...) În America de Sud creşte rapid.
Sunt ţări din zona noastră care au revenit la măsuri mai dure: Israel a închis şcoli. Iran, Rusia, fostele state sovietice, numărul de căzuri este în creştere . Brazilia are o situaţie paradoxală pentru că preşedintele recomandă să nu se ţină cont de măsuri. Aducerea în zona politică a sănătăţii publice e foarte periculoasă. Victimele sunt oameni simpli", a explicat Rafila în cadrul emisiunii la „Marius Tucă Show”.
Medicul a făcut o radiografie a situaţiei acuale a pandemiei de coronavirus. Reprezentantul României la OMS este de părere că măsurile luate de autorităţi au fost cele potrivite.
„Aş fi recomandat omenilor să poarte mască indiferent dacă sunt răciţi sau nu. Dar degeaba recomandam atunci, pentru că nu existau măşti. (...) Principalul beneficiar al măştii este persoana infectată respirator şi care nu mai împăştie microorganisme. (...) Aş fi închis şcolile cu o săptămână mai târziu. (...) Carantina a fost un lucru bun. A scutit Romania de o multiplicare foarte rapidă a virusului”, a precizat Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.
El a mai spus că românii vor putea merge în vacanțe în țările relativ apropiate.
"Eu cred că în ţările relativ apropiate, care au o incidenţă mai mică decât la noi, pot să meargă în vacanţă, dar şi concediile astea trebuie făcute cu precauţie. Să încerce să fie evitate aglomeraţiile, Sunt curios cum se vor trece frontierele. Majoritatea vor prefera să meargă cu maşina. (...) În unele insule greceşti n-a fost niciun caz de COVID. Mai degrabă riscurile vor fi pentru greci", a conchis medicul Rafila.
Ieri, în România au fost raportate 238 de noi cazuri de COVID-19, însă numărul testelor făcute a fost de aproape 14.000.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰