A fost "Răvăşitul oilor" în Dâmbovița! Zeci de ciobani şi-au dat întâlnire în comuna Runcu
Şi anul acesta, zeci de ciobani şi-au dat întâlnire în comuna Runcu din Dâmboviţa, la "Răvăşitul oilor". Obiceiul se pierde în negura vremii, însă este păstrat cum se cuvine de oieri. Momentul marchează finalul transhumanţei şi este un prilej numai bun să-şi etaleze roadele muncii de-o vară. Pastrama de oaie, carnea fragedă de berbecuţ, brânza de burduf sau bulzul auriu i-au îmbiat pe localnici, dar şi pe turiştii veniţi la târg.
Şi anul acesta, zeci de ciobani şi-au dat întâlnire în comuna Runcu din Dâmboviţa, la "Răvăşitul oilor". Obiceiul se pierde în negura vremii, însă este păstrat cum se cuvine de oieri. Momentul marchează finalul transhumanţei şi este un prilej numai bun să-şi etaleze roadele muncii de-o vară. Pastrama de oaie, carnea fragedă de berbecuţ, brânza de burduf sau bulzul auriu i-au îmbiat pe localnici, dar şi pe turiştii veniţi la târg.
"Răvăşitul oilor" înseamnă produse tradiţionale şi mese întinse. Iar vedeta este, bineînţeles, pastrama de oaie. Pe grătar, fiartă în bere sau în vin, este un deliciu, mai ales că ciobanii abia au scos-o de la sărat.
Păstorii adunaţi la Runcu se plâng însă că le este tot mai greu să-şi vândă marfa. Tocmai de aceea, autorităţile locale organizează, de 27 de ani, "Răvăşitul oilor".
Pentru ciobani, "Răvăşitul oilor" reprezintă sfârşitul anului pastoral. Spun însă că, pentru a păstra tradiţia, au nevoie şi de sprijinul Guvernului, care să-i susţină în lupta cu produsele de import.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰