Antena Meniu Search
x

Video RCA mai scump pentru şoferii tineri cu maşini puternice. Conducătorii auto prudenţi pot avea o reducere şi de 50%

Şoferii tineri cu maşini puternice plătesc mai mult cu până la 10% pentru RCA decât anul trecut. Explicaţia e simplă, spun asigurătorii. Sunt implicaţi des în accidente. În schimb, conducătorii auto între 30 şi 50 de ani, care au maşini cu puţini cai putere, vor achita cu câţiva lei mai puţin decât până acum.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 28.04.2021, 20:48

Vezi și

Anul acesta, tarifele de referinţă, care sunt luate ca reper pentru stabilirea preţurilor poliţelor de răspundere civilă, sunt mai mari pentru aproape toate categoriile de şoferi. Cele mai vizibile creşteri sunt însă în rândul tinerilor care preferă sute de cai putere.

"Din cauza teribilismului, ca cei tineri se expun un pic mai mult în situații mai riscante. Pentru aceasta grupa de vârstă sunt mai multe accidente.

George Spataru, broker asigurări: "La motoare peste 2.000 s-au scumpit cred că pe 6 luni chiar și cu 100 lei". 

Daniel Apostol, purtator de cuvânt ASF: "Două treimi din accidentele provocate anul trecut au fost provocate de tineri până în 30 de ani. Asta trebuie să ne dea de gândit".

Pe acelaşi subiect

RCA mai scump pentru tineri

Spre exemplu, în cazul şoferilor de până în 30 de ani, tarifele de referinţă sunt mai mari chiar şi cu 160 de lei faţă de anul trecut, dacă aceştia conduc maşini puternice, cu motoare de peste 2000 centrimetri cubi. Sunt însă și scăderi, în special la categoriile de vârstă 31-50 de ani, care au maşini mai mici şi conduc prudent. 

Daniel Apostol, purtatorul de cuvânt al ASF: "Evoluţia tarifelor de referinţă are o strânsă legătura cu economia. Cei care calculează după niște criterii profesionale și profesioniste aceste criterii iau în calcul inclusiv rata inflaţiei".

Coincidenţă sau nu, tot din această lună s-au scumpit şi poliţele de asigurare, spun brokerii. 

George Spataru, broker asigurări: "Chiar și de la 1 aprilie acum s-au scumpit, ne trezim cu prețurile mărite peste noapte. Aţi simțit creşteri de preţuri la poliţele RCA? Da, cu siguranță da. Pe un an de zile, diferența ar fi undeva la 50 lei".

"Am plătit pe șase luni 585 cam așa. Un pic mai mult cu 45 de lei".

Preţul unei asigurări variază în funcţie de vârstă, istoric de accidente sau capacitatea ciclindrică a maşinii. (simulare calcul) Ca să vă faceţi o idee, un şofer cu vârsta sub 30 de ani, ce conduce o maşină cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri, plăteşte acum 860 lei pe an, dacă încheie cea mai ieftină poliţă de asigurare şi este încadrat în clasa B0. Dacă are mai mult de 30 de ani poliţa pe un an il costă în jur de 830 de lei. 

Asigurare şi cu 50% mai ieftină 

În cazul şoferilor cu bonificaţie maximă, adică cei mai prudenţi, asigurarea poate să fie chiar şi cu 50% mai ieftină. Şi în perioada următoare sunt aşteptate majorări de preţuri. 

George Spataru, broker asigurări: "Dacă ei vor băga decontarea directă în poliţele RCA toate poliţele care sunt acum la un anumit preț se vor mari cu 100 lei minim pentru toate societăţile de asigurare".

România are cea mai mare rată a mortalității rutiere din Uniunea Europeană. În 2019 au fost 96 de morţi la un milion de locuitori, peste media europeană de 52 de morţi la un milion de locuitori.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » RCA mai scump pentru şoferii tineri cu maşini puternice. Conducătorii auto prudenţi pot avea o reducere şi de 50%