Antena Meniu Search
x

Reacția CEO-ului Erste Bank, compania care deține BCR, după refuzul Austriei de a primi România în Schengen

"Nu există state membre de mâna a doua. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu", a declarat Willi Cernko, CEO Erste Group - compania care deține pachetul majoritar de acțiuni al BCR. Reacția vine după ce România și Bulgaria au ratat aderarea la Spațiul Schengen, ca urmare a opoziței Austriei și Olandei.

De Redactia Observator la 08.12.2022, 18:02
CEO Erste Bank Willi Cernko
Reacția CEO-ului Erste Bank, compania care deține BCR, după refuzul Austriei de a primi România în Schengen - Profimedia Images (arhivă)

Redăm, în continuare, poziția luată de Willi Cernko, CEO Erste Group:

"Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.

Susținem o Europă puternică și susținem o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen.

Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece.

Pe acelaşi subiect

Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție", a transmis Willi Cernko, CEO Erste Group.

Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării şi-a închis conturile în băncile austrice

România nu intră în spaţiul Schengen chiar dacă întreaga Europă a făcut front comun şi ne-a susţinut în faţa Austriei. Supărat, unul dintre cei mai mari fermieri anunţă închiderea conturilor la băncile austriece şi îi sfătuieşte pe români să nu mai cheltuie bani pe produse austriece sau pe excursii în această ţară.

Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, arădeanul Dimitrie Muscă, a dispus, joi după-amiază, închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, relatează Agerpres

Dimitrie Muscă a declarat că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.

"Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină", a spus Dimitrie Muscă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Reacția CEO-ului Erste Bank, compania care deține BCR, după refuzul Austriei de a primi România în Schengen

Breaking news

Sfârşit cutremurător: Trei copii, de 2, 3 şi 6 ani, au murit în urma unui incendiu, la o locuinţă...

Sfârşit cutremurător: Trei copii, de 2, 3 şi 6 ani, au murit în urma unui incendiu, la o locuinţă din Sectorul 5 al Capitalei