Antena Meniu Search
x

Video Reacţia unui chelner, când i se cere un pahar de apă gratis, de la robinet: "Nu te sfătuiesc!" Legea nu prevede pedepse

Avem o lege apă de ploaie. Restaurantele şi cafenelele sunt obligate de două luni să ofere gratuit apă de la robinet clienţilor sau trecătorilor, dar localurile care refuză nu pot fi nici reclamate, nici sancţionate. Legea pur şi simplu nu prevede pedepse. Singura revanşă este un review în care să spui şi altora ce ţi s-a întâmplat. 

de Redactia Observator

la 11.06.2024 , 19:50

La două terase din centrul Bucureştiului, chelnerii propun apă îmbuteliată, contracost, în locul celei gratuite, din lege. 

Apa gratuită la restaurant, ameninţare pentru profit

  • Client: Şi un pahar cu apă, te rog.
  • Chelner: O sticlă vreţi?
  • Client: Ştiu că cu legea asta, că se bea apă şi aşa.
  • Chelner: Dar nu te sfătuiesc. Nu că nu am avea filtre sau chestii de genu... 
Vezi și

"Am cerut şi au zis că, na, cumpără-ţi o sticlă de apă sau ceva de genul", povesteşte un trecător. Dacă în Europa acest serviciu este normalitate, în România se aplică... din când în când. Antreprenorii din industria ospitalităţii au o explicaţie pentru refuzuri - apa gratuită le-ar topi profitul.

Pe acelaşi subiect

HORECA se revoltă: "Apa de la robinet costă"

"Apa de la robinet costă. La fel costă şi serviciul, la fel costă şi paharul. Principiul că vine statul şi te obligă să dai ceva gratuit, dar care costă, mi se pare că nu este adecvat", spune Dragoş Anastasiu, reprezentant HORECA.

Economiştii şi iniţiatorii legii îi contrazic pe proprietarii localurilor care se zgârcesc cu apa de la robinet. "Costul acesta se regăseşte tot în servicii, adică tot noi suportăm prin nota de plată această obligaţie impusă de autorităţi", susţine Adrian Negrescu, economist.

"Noi nu am prevăzut sancţiunile în amendamentele pe care le-am propus. Teoretic, pentru ele nu reprezintă niciun cost, nici măcar de luat în calcul. Nu văd de ce restaurantele s-ar opune. Acest lucru se poate întâmpla şi pentru oamenii care nu sunt de fapt clienţi. E posibil ca oamenii sa aibă nevoie să bea un pahar cu apă. E un lucru de civilizaţie", a declarat Diana Buzoianu, iniţiator lege.

Cât costă o sticlă de apă la restaurant

Unele localuri oferă, însă, gratuit, apă de la robinet, încă dinainte să intre în vigoare legea. Managerii au înţeles că aşa le arată clienţilor că sunt bineveniţi. "Noi am implementat legea de dinainte să apară. Suntem pro şi sustinem asta. Considerăm că este un respect faţă de clienţi", spune Raluca, manager bar.

Restaurantele şi terasele cumpără sticla de apă plată de 750 de mililitri cu patru lei, în medie, şi o trec pe nota de plată de cinci, şase ori mai scump. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 52 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Evenimente » Reacţia unui chelner, când i se cere un pahar de apă gratis, de la robinet: "Nu te sfătuiesc!" Legea nu prevede pedepse