Antena Meniu Search
x

Video Reconversie profesională după 50 de ani? Candidații din generația X, o adevărată comoară pentru angajatori

Să găseşti un loc de muncă în România dacă ai peste 50 de ani pare pentru mulţi o misiune imposibilă. Şi totuşi, nu e chiar aşa. În ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe cursuri de calificare special create pentru generaţia X. Iar angajatorii nu sunt reticenţi la idee, ba dimpotrivă, caută tot mai mult angajaţi de peste 50 de ani. Motivul? Sunt mai serioşi. 

de Adrian Obreja

la 04.08.2021, 09:59

Vezi și

Valentina a lucrat aproape toată viaţa ca factor poştal. Pentru că s-au făcut restructurări la vechiul loc de muncă, a fost nevoită să se reorienteze rapid. A încercat prima dată în străinătate, dar s-a întors şi s-a înscris la un curs de calificare ce îi promitea un post sigur. 

Valentina: Nu am mai lucrat un timp că am fost plecată și am venit la croitorie. 

Reporter: Ați făcut cursuri de recalificare?

Valentina: Da. Trebuia să mă angajez, trebuia să muncesc și am găsit aici, era loc de muncă și m-am angajat aici. 

Lucrează deja de un an de zile la fabrică, iar meseria de croitor pare să i se potrivească mănuşă. 

Valentina: Aici măsor să punem la guler. Să prindă haina de guler şi trebuie să aibă nişte tivuri. Aici trebuie să dau semne ca femeilor să le vină mai uşor să facă gulerul, să îl tragă la maşină. 

În aceeaşi situaţie se regăseşte şi colega sa Valerica. Datorită cursurilor de calificare, are acum primul său loc de muncă. A învăţat meserie, iar în octombrie sărbătoreşte un an în câmpul muncii. 

Valerica Popa: Eu fac clăpiţe, dau semne la clăpiţe, le întorc, le riftui, tot ce este necesar. Trebuie sa fii atent să dai semnele ca lumea, să faci rotunduri. 

Având în vedere deficitul de forţă de muncă din industria textilelor, candidaţii care au peste 50 de ani devin o adevărată comoară pentru angajatori.  

Manager: Este mare nevoie de acest tip de oameni. Sunt niște persoane mai serioase, mai responsabile. Ne putem baza pe ei. Pe tineretul din ziua de azi... nu mai vin la angajare

Reprezentant AJOFM: Se manifestă, în ultimii ani, un fenomen, există o mai mare disponibilitate. În ultimele două luni au venit câțiva angajatori care ne-au solicitat sprijinul pentru acțiuni de mediere. 

Şi pandemia a jucat un rol important în piaţa muncii. I-a determinat pe unii români, şomeri până acum, să înveţe o meserie, iar pe alţii să se reorienteze din punct de vedere profesional. 

Reprezentant AJOFM: Există și un segment destul de mare de șomeri care își doresc și caută să schimbe locuri de muncă sau să găsească un loc de muncă și se simt nevoiți să insiste foarte mult pe această parte, să facem cursuri. 

Studii recente arată că mai bine de jumătate dintre români au luat în considerare schimbarea locului de muncă în ultimul an. O parte dintre ei au găsit salvarea în astfel de cursuri de calificare.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Reconversie profesională după 50 de ani? Candidații din generația X, o adevărată comoară pentru angajatori