O echipă Observator a intrat în Centrul de comandă de la Ciolpani, în ziua în care România a bătut recordul de infectări cu noul coronavirus (Video)
România doboară record după record în materie de coronavirus. 2.343 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Cei mai mulţi de la începutul pandemiei şi a treia zi la rând cu peste două mii de îmbolnăviri. Şi avem şi cel mai mare număr de bolnavi la Terapie Intensivă. Astăzi, o echipă Observator a intrat în centrul de comandă de la Ciolpani, zona zero a deciziilor care ne privesc pe toţi. E locul în care se caută soluţii pentru tratarea pacienţilor, în condiţiile în care sistemul sanitar îşi arată deja limitele.
- La Ciolpani se decide eventualul transfer al pacienților infectați cu noul coronavirus.
- România a raportat, vineri, 2.343 de infectări noi cu coronavirus.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Ciolpani, Centrul Naţional de Coordonare a Intervenţiei. Intervenţie pentru viaţă.
Ora 13.30. Tocmai au fost anunţate cifrele oficiale - record absolut de cazuri noi, record negativ la ATI şi Bucureştiul a sărit pragul de 500 de cazuri.
Ne primeşte chiar comandantul Centrului și, după ce trecem de triaj, intrăm în centru. Se lucrează nonstop.
Benone Gabriel Duduc, comandant: Chiar la momentul ăsta suntem într-o misiune de transfer a unui pacient. Avem o solicitare de transport pacient pozitiv de la Braşov la Târgu Mureş, cu elicopterul.
În spatele cifrelor de fiecare zi găsim oameni, nume şi poveşti.
Benone Gabriel Duduc, comandant: Din păcate, în ultimele 24 de ore, înregistrăm peste 2.300 de cazuri. Este un semnal de alarmă. Monitorizăm şi partea de stocuri şi echipamente.
Lupta e şi aici, în spatele uşilor închise, nu doar în spitale.
Medic: ATI covid, vă rog! Deci, trei pacienţi pozitiv, da? Numai un pic că trebuie să vorbesc şi cu medicul coordonator. Am obţinut un aviz pentru pacientul din terapie. Să îmi daţi nişte parametri la pacient. Ce saturaţie are acum?
571 de locuri ocupate la ATI.
Ionel Golgojan, colonel: Gestionăm aici problematica la nivel judeţean şi local. Știm în fiecare spital câte paturi disponibile avem şi care este dotarea lor. Am avut situații în care am luat din sudul țării și am dus la Suceava, am luat de la Roșiori de Vede și am dus la Suceava.
În partea de sud a ţării, secţiile de ATI sunt deja pline.
Benone Gabriel Duduc, comandant: Este din ce în ce mai dificil de a găsi soluții pe zona Bucureştiului, zona limitrofă şi, în general, pe zona de sud. Ieri am avut trei misiuni, trei misiuni de zbor din sudul țării către zona de nord. Ieri am avut 20 de cazuri care solicitau transfer.
Aici este urgenţă mereu! Mai ales când ai peste 400 de focare în ţară, iar harta României este aproape roşie.
Benone Gabriel Duduc, comandant: Avem sub monitorizare peste 40 de localități în care se înregistrează o rată de transmitere de trei la mie și semnalăm lucrurile astea DSP-urilor să analizeze sub aspectul nevoii de introducere a carantinei zonale sau nu. Județe cu focare mai multe sunt înregistrate în Iași. Vedem acolo 35 de focare, București cu 35 de focare, Dolj, Cluj ...
Şi previziunile sunt sumbre.
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății: Ne găsim la debutul celui de-al doilea val. Lunile octombrie, noiembrie, decembrie vor fi luni cu creşteri importante a numărului de cazuri.
Medicii se tem că sistemul sanitar va intra în colaps.
Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeş Timişoara: Încărcătura şi presiunea pe sistemul sanitar este foarte stresantă şi foarte grea. Pur şi simplu, ne sperie afluxul de pacienţi noi care continuă să vină.
Virgil Musta, medic infecţionist: Statistica nu iartă. Din toti cei care se îmbolnăvesc, 20% fac forme severe şi 5% decedează.
Respectaţi cele trei reguli de aur: purtaţi masca, păstraţi distanţa şi spălaţi-vă des mâinile cu apă şi săpun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰