Antena Meniu Search
x

Recordul de infectări cu noul coronavirus pune presiune pe sistemul sanitar din România: "Ajungem în situația de a fi surclasați"

România a depăşit astăzi pragul de 3.000 de noi cazuri de covid în 24 de ore. În spatele noului record, situaţia scapă de sub control: nu mai sunt paturi la Terapie Intensivă, nu mai sunt paturi nici în spital pentru cei testaţi pozitiv. Cea mai gravă situaţie este în Capitală, pentru că aici sunt cei mai mulţi bolnavi infectaţi cu noul coronavirus, peste 500 de cazuri doar în ultimele ore. Fără măsuri dure, spitalele vor fi copleşite.

de Redactia Observator

la 08.10.2020, 19:47

Vezi și
  • România a depășit pragul de 3.000 de infectări pe zi.
  • Cele mai multe cazuri de infectări noi cu coronavirus, în București.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

În spitalele din Capitală, situaţia e critică. La prânz, nu mai era niciun pat liber pentru pacienţii cu COVID-19. Chiar şi în Maternitatea Bucur, toate locurile pentru bebeluşi sunt ocupate, aşa că spitalul a anunţat că nu mai primeşte gravide infectate cu SARS-CoV-2. 

Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: Avem peste 500 de paturi în schemă, în principiu, şi sunt pline toate. Iar în ceea ce priveşte pacienţii care vin la evaluare şi nu necesită internarea, aceştia sunt din ce în ce mai mulţi. Zi şi noapte. Vin în continuu.

3.130 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. 549 sunt din Bucureşti. Spitalele din Capitală sunt pline, iar medicii nu mai au soluţii. 

Cristian Banu, manager Spital Witting: Sunt 40 de paturi pentru îngrijirea bolnavilor cu infecție Sars cov 2 și trei paturi sunt pentru suspecți. Și pe acele trei paturi am adus bolnavi. Suntem peste capacitatea maximă. Primim solicitări într-un circuit din partea DSP, există deja telefoane și comunicarea la Camera de Gardă. Ne întrebăm unii pe alții, mă rog, ei mă întreabă pe mine, acum, dacă mai avem locuri.

Un test pozitiv aduce ore întregi de aşteptare în Camerele de Gardă, până se eliberează un pat. 

Silviu Negoiță, purtător de cuvânt, Spitalul Elias: Au ajuns să aştepte undeva spre zece ore, cinci-zece ore. Dar la cazurile care apar, peste 3.000 de cazuri, noi ne aşteptăm ca, în curând, să fim nevoiţi să deschidem noi spaţii sau aceştia să aştepte şi mai mult. 

Spitalele sunt sufocate şi de oamenii care vor să se testeze. Unii sunt aduşi cu ambulanţa, alţii vin pur şi simplu la poarta unităţilor medicale. 

Şi cifrele tot cresc. Într-o săptămână, numărul infectărilor a crescut cu o mie. 

Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: Vom ajunge în situaţia de a fi surclasaţi şi paralizaţi ca şi sistem sanitar.

Epuizaţi, medicii au un mesaj dur pentru cei care, chiar şi acum, nu cred în existenţa coronavirusului. 

Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeş Timişoara: Atunci când nu crezi într-un lucru, de ce să mai apelezi la sistemul şi resursele sistemului sanitar, când orice facem noi, din punctul lor de vedere, este sortit eşecului. Faptul că tu ai un crez şi ai libertatea de a alege, sau vrei să trăieşti sau vrei să mori, nu înseamnă să-l infectezi pe cel alăturat ţie. 

Nu mai sunt paturi libere nici în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă din Capitală. În ultimele zile, au fost transferaţi pacienţi cu coronavirus din Bucureşti la capătul ţării. În acelaşi timp, în Capitală, au fost aduşi bolnavi din alte judeţe. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Rar se întâmplă să se elibereze un loc şi el se ocupă imediat pentru că sunt multe cereri din ţară şi, în plus, sunt pacienţii noştri din spital.

Octavian Jurma, medic: Sistemul medical va ajunge în pragul colapsului de săptămâna viitoare pentru că se atinge capacitatea maximă de internare la ATI și în două săptămâni, cu peste 200 de decese pe zi, nu avem cum să mobilizăm resurse.

Pacienţii cu alte afecţiuni se tem că, în curând, vor fi victime colaterale. Pentru că tot mai multe spitale vor fi transformate în unităţi COVID şi că nu vor mai avea unde să se trateze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Recordul de infectări cu noul coronavirus pune presiune pe sistemul sanitar din România: "Ajungem în situația de a fi surclasați"