Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Record negativ de naşteri premature: tot mai mulţi bebeluşi vin pe lume înainte de termen. Incubatoare sunt doar în marile oraşe

Număr dublu de copii prematuri născuţi anul trecut. Sunt cifre dramatice publicate acum, iar medicii trag un semnal de alarmă pentru a investi în maternităţi, dar mai ales în programe care să ajute mamele să ajungă uşor la spital. Deocamdată incubatoare există doar în marile oraşe, iar sute de mame nu ajung deloc la medic pe perioada sarcinii. 

de Cristina Tănasă

la 07.08.2024 , 21:21

Mamele cu copii prematuri trăiesc adevărate drame până ajung să-şi ţină nou-născuţii în braţe. O lună şi jumătate a aşteptat Loredana, mama unui băieţel născut cu o greutate de doar 1 kilogram. 

Record negativ de naşteri premature

"Micuț, foarte micuț, cât o palmă, a fost un șoc pentru mine la început, dar am fost cu speranță. Îmi doream foarte mult să îl ating. După ce-am născut a fost la Terapie Intensivă în incubator, dar a respirat singur, după, micuțul a făcut un șoc, i-a cedat sistemul digestiv și a urmat intubarea cam 2, 3 săptămâni", povesteşte Loredana, mamă.

Vezi și

O naştere înainte de termen, spun medicii, vine de cele mai multe ori cu alte afecţiuni. Părinţii sunt nevoiţi să meargă la controale timp de câţiva ani după externarea din maternitate. "Ei pot avea diferite nevoi, inclusiv de ventilație, inclusiv de diverse aparate ca să le asigure supraviețuirea. Imaturitatea, în special cea pulmonară, poate da foarte multe complicații ulterioare", spune Corina Datu, medic primar neonatolog.

Pe acelaşi subiect

Cele mai multe cazuri, în Bucureşti

În ultimul an, cel mai mic copil a venit pe lume la doar 22 săptămâni de sarcină. Un copil născut prematur poate petrece chiar și 7 luni de spitalizare în incubator. La nivelul întregii ţări, numărul naşterilor premature s-a dublat în 2023, faţă de 2022. Cele mai multe cazuri au fost în Bucureşti, potrivit datelor de la Asociaţia Prematurilor care trage un semnal de alarmă: nu avem suficiente incubatoare, iar sute de gravide nu ajung deloc la medic în timpul sarcinii. 

"Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi şi cred că ar trebui să se gândească la nişte măsuri sociale sau nişte programe destinate atât autorităţilor dar şi susţinerii maternităţilor", susţine Diana Gamulescu, fondator Asociaţia Prematurilor.

Câteodată, naşterile premature au loc la indicaţia medicului, pentru a nu pune în pericol mama şi fătul. "Infecția cauzând contracții, ruperea membranei, pacienta pierde lichid sau colul se scurtează și se deschide pregătind uterul pentru naștere, mai există situații. Hipertensiunea arterială indusă de sarcina sau preeclamsia", spune Carmen Ianiotescu, medic ginecolog.

Asta în cazurile norocoase în care femeile ajung la control în timpul sarcinii. Peste 6.000 de femei au născut anul trecut, deşi nu împliniseră 18 ani. "Avem destul de multe adolescente și de 12-13-14 ani, copii și s-a ajuns și la cealaltă extremă de peste 40 de ani. Sarcinile multiple, mai ales prin fertilizare in vitro, duc la o naștere prematură", a precizat Daniela Oprescu, șef secție bloc nașteri, medic obstretician.

O maternitate are între 10 şi 30 de incubatoare, însă niciodată nu sunt suficiente. Cele din Bucureşti sunt ocupate de cazurile grave din ţară, iar în teritoriu condiţii decente sunt doar în oraşele mari. Toţi aceşti factori au dus la o uriaşă mortalitate infantilă în 2023: 900 de copii.

Cristina Tănasă Like
Întrebarea zilei
Luaţi în calcul ca după pensionare să vă mutaţi în alt oraş?
Observator » Evenimente » Record negativ de naşteri premature: tot mai mulţi bebeluşi vin pe lume înainte de termen. Incubatoare sunt doar în marile oraşe