15 firme au refuzat să facă igienizare la "blocul morţii", din Timişoara, pentru a nu-şi expune angajaţii
Locatarii din blocul în care trei oameni au murit după deratizare speră să îşi petreacă noaptea acasă. Deşi locuinţele au fost decontaminate, mai trebuie totuşi ca imobilul să fie igienizat. 15 firme au refuzat astăzi misiunea.
Locatarii din blocul în care trei oameni au murit după deratizare speră să îşi petreacă noaptea acasă. Deşi locuinţele au fost decontaminate, mai trebuie totuşi ca imobilul să fie igienizat. 15 firme au refuzat astăzi misiunea. Între timp, o echipă Observator a descoperit cât de uşor se pot cumpăra încă produse periculoase pentru deratizare, care ar trebui vândute doar firmelor autorizate.
La exact o săptămână de când s-a făcut deratizarea care a ucis doi copii şi o tânără mamă, zeci de oameni sunt ţinuţi la uşile propriilor case. Administratorul se plânge că nicio firmă nu îşi asumă igienizarea "blocului morţii": "Când o să vină firma de igienizare? Când o să vrea să vină. Găsiţi-ne dumneavoastră o firmă de igienizare. Nu aţi găsit? Nimeni nu a vrut să vină. 15 firme".
Oamenii vor să se întoarcă mai repede în casele lor, însă nu au posibilitatea până când nu se efectuează igienizarea.
Un răspuns a venit în cele din urmă în această seară de la o firmă de igienizare din Caransebeş, care a acceptat să igienizeze clădirea.
Factura o va plăti administraţia. Nu acelaşi lucru se întâmplă în blocul vecin, în care oamenii au fost evacuaţi în ultimele zile de două ori.
Nu la fel de speriat este pensionarul de 68 de ani care a fost uitat în casă la ambele evacuări.
A ieşit întâmplător din bloc ieri, pentru că nu mai avea pâine. S-a speriat doar când a văzut că avea sigiliu pe uşă. La parter, i-a deschis un poliţist. Din exterior. Agentul l-a trimis de urgenţă la spital, cu ambulanţa.
Rezultatele analizelor au arătat că nu a fost intoxicat. 28 de oameni mai sunt încă internaţi. Dintre ei, 25 sunt copii. Toţi sunt stabili.
Şi, în ciuda scandalului creat, produsele periculoase se vând încă la liber, deşi ar trebui să fie obţinute doar cu avize, de firme specializate. O echipă Observator a descoperit că produsele ar putea fi cumpărate de oricine: "Scrie aici pentru profesionali şi profesionali instruiţi. Da, ele sunt profesionale, astea la cantităţi mai mari le cumpără cei cu firme de dezinsecţii".
Comerciantul are şi câteva sfaturi
Deşi Ministerul Sănătăţii a semnat ieri cu ANSVSA un protocol prin care se angajează să controleze împreună firmele de deratizare şi chiar dacă şi separat ambele instituţii au protocoale de control, când vine vorba de verificările propriu-zise, cele două autorităţi aruncă responsabilitatea de la una la cealaltă.
Cele două instituţii nu au putut preciza nici câte controale au făcut în ultimii doi ani, nici cu ce rezultate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰