Antena Meniu Search
x

Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani. Regizorul de teatru și film era internat la Spitalul Elias

Regizorul de teatru și film Lucian Pintilie a murit, miercuri, la vârsta de 84 de ani.

Regizorul de teatru și film Lucian Pintilie a murit, miercuri, la vârsta de 84 de ani.

La sfârșitul lunii aprilie, Lucian Pintilie a ajuns în stare gravă la spitalul Elias, fiind internat la Terapie intensivă.

Duminică, regizorul a ajuns din nou la Spitalul Elias, starea sa fiind caracterizată de medici ca fiind gravă.

"Domnul LUCIAN PINTILIE în vârstă de 84 de ani s-a internat duminică, 13.05.2018, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, în stare foarte gravă în contextul acutizării unor afecțiuni cronice. A fost admis în secția de Terapie Intensivă unde a necesitat investigații medicale, monitorizare și tratament de specialitate. Decedează azi, 16.05.2018, ora 21.00", se arată într-un comunicat al Spitalului Elias.

Pe 8 mai, regizorul a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate, la gala de deschidere a Festivalului Filmului European, ce a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Lucian Pintilie s-a născut pe 9 noiembrie 1933, la Tarutino, în Ucraina.

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice: "Copiii soarelui" (1961), "Proștii sub clar de lună" (1962), "Cezar și Cleopatra" (1963), "Biedermann și incendiatorii" (1964), "Inima mea e pe înălțimi" (1964), "D'ale carnavalului" (1966), "Livada cu vișini" (1967), "Revizorul" (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație), precum și două filme de lung metraj: "Duminica la ora 6" și "Reconstituirea".

După scandalul interzicerii piesei "Revizorul", Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.

În urma interdicției primite de a mai lucra în România, Lucian Pintilie pleacă în străinătate în 1975. A continuat seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani. Regizorul de teatru și film era internat la Spitalul Elias