Video Reguli şi taxe noi pentru gunoi, în Bucureşti: Cât vom plăti dacă vom colecta selectiv gunoiul
Locuitorii Capitalei sunt încurajaţi să intre în lumea civilizată. Abia de anul viitor însă, şi doar cei din sectoarele 2 şi 6. Astfel, cei care colectează selectiv gunoiul vor plăti tarife reduse la jumătate faţă ce cei care îl aruncă la grămadă.
Fiecare asociaţie de locatari sau fiecare proprietar trebuie însă să încheie separat un contract cu firma de salubritate. În caz contrar, vor plăti în plus 20 lei pe lună pentru fiecare membru al familiei.
Preşedinte de bloc: Cu selectare completă cu reciclare şi pretul la o pubela de 240 l este de 10,97 lei. Dacă am fi ales sa le depunem la grămadă, fără reciclare, pretul era de 20,43 bani. Adică dublu. Aproape, da.
Practic toţi cei care colectează selectiv gunoiul vor avea facturi la jumătate faţă de cei care aruncă în acelaşi tomberon totul: şi resturi alimnetare, şi cutii sau sticle care s epot recicla.
Concret, pentru o pubelă mică de gunoi colectat selectiv proprietarul va plăti 8 lei iar pentru o pubelă mare, puţin peste 16 de lei. Însă, dacă gunoiul nu este selectat, tarifele cresc până la 10 lei pentru o pubelă mică şi peste 20 de lei pentru cea de 240 de litri.
- Combaterea importului ilegal de deșeuri. Peste 47 de tone de gunoi, aduse din Germania, au fost oprite la intrarea...
- Ce prevede Hotărârea de Guvern pentru combaterea importului ilegal de deșeuri. În 8 luni de investigații, echipa...
- Operă de artă în valoare de 50 de milioane de dolari, cumpărată la un preţ de nimic. Lucrarea urma să ajungă...
Cei care nu vor colecta selectiv vor plăti de anul viitor şi o taxă pentru fiecare membru al familiei.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: În acest moment taxa este de 10 lei de persoană pe lună şi se ajunge la 21,27 lei. Prin colectare selectivă, colectare separată, cei care incheie contract pot ajunge la sume mult mai mici intre 6 lei de persoană dacă fac o colectare separată bună si 12 lei pentru cei care fac colectare separata dar nu sunt ft atenti la cum aruncă gunoiul. În acest fel încurajăm oamenii să scoată din gunoi ambalajele care pot fi reciclate şi refolosite.
Până acum, din cele 2.500 de asociaţii de proprietari din Sectorul 2, 1.600 au încheiat deja un contract cu firma de salubritate.
Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: Am ales oferta de două ori pe saptamana sa-mi ridice gunoiul menajer, gunoiul moale, de doua ori pe saptamana 5 containere, 16.35 celelalte le ridica separat scazand pretul per persoană din bloc.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Fiecare asoc. de proprietar sau fiecare pers fizica poate cere dacă are nevoie, pubele de la operatorul de salubritate si acesta trebuie sa le dea gratuit.
În practică oamenii se plâng că nu se întâmplă aşa. Ion Ioneşti, preşedinte de bloc: Nu mi-au pus la dispoziţie pubele. În acest contract spune ca daca vreau sa cumpar pubele de la ei oferta este de 2 pubele cu plată, una gratis. 19.44 Ultima dată era 175 de lei o pubelă. 19.52 Îmi trebuiesc cam 10.
Reduceri la jumătate pentru selectarea gunoiului colectiv
Bucureşteni: Până la urma tot la buzunar trebuie sa ne usture ca sa ne disciplinăm. Trebuie să scapam odată de gunoiul asta nenorocit care ne invadează. Fiecare aruncă pe unde vrea.
- Cu cât colectăm mai mult, cu atât plătim mai putin. Ceva trebuia sa se intample, trebuia sa ne ordonăm. Nu era normal sa le aruncam amestecate.
Unii locuitori spun că deja colectau selectiv.
Bucureşteancă: Deja selectăm gunoiul. Plasticul separat, hârtia separat şi resturile menajere la fel. În ce le puneţi? În pungi speciale pentru gunoi.
Însă vechile obiceiuri dispar extrem de greu.
Andreea Milea, reporter Observator: Deşi mai sunt doar cateva zile pana se va aplica noul regulament, oamenii inca nu sunt obisnuiti cu ideea de colectare selectiva. In spatele scarilor de bloc pubelele sunt pline de deseuri de toate tipurile.
Şi nu numai pubelele.
Bucureştean: În copaci sunt gunoaie aruncate de oameni de la etaj. Nu se obosesc să meargă la ghenă şi le aruncă direct de la balcon.
Tot de anul viitor şi locuitorii din Sectorul 6 vor putea colecta selectiv deşeurile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰