Antena Meniu Search
x

Reportaj CNN în România. ”Cadavrele se adună la ușa unei morgi în timp ce țara refuză vaccinarea. Medicii, exasperați de catastrofă”

O echipă CNN a filmat în România un reportaj despre cât de cumplit a lovit valul al patrulea de Covid. ”Cadavrele se adună la ușa unei morgi într-o țară care se luptă cu refuzul vaccinării. Cadrele medicale sunt exasperate de ”catastrofa” din mijlocul lor.” Așa prezintă CNN situația în care a ajuns România.

de Redactia Observator

la 22.11.2021, 16:06

Reportaj CNN în România. ”Cadavrele se adună la ușa unei morgi, țara refuză vaccinarea. Medicii, exasperați de catastrofă”
Reportaj CNN în România. ”Cadavrele se adună la ușa unei morgi, țara refuză vaccinarea. Medicii, exasperați de catastrofă” - CNN

”Este necruțător” le-a mărturisit oftând un asistent, Claudiu Ioniță, în fața unui șir de tărgi la morga Spitalului Universitar București. Pe fiecare targă zăcea câte un cadavru într-o pungă neagră. Morga are o capacitate de 15 cadavre, dar în ziua în care CNN a vizitat-o, primise 41. Pentru că erau prea multe, cadavrele au umplut holul de la intrare, în timp ce bocetele răsunau din interiorul morgii. O femeie a fost lăsată înăuntru pentru a-și vedea pentru ultima dată tatăl. 

Spitalul Universitar București este cea mai mare unitate medicală din capitala României care tratează pacienții de Covid-19 și se luptă cu cel de-al patrulea val al bolii, cel mai crunt de până acum, relatează CNN. „Nu m-am gândit niciodată, când am început acest job, că voi trăi așa ceva. Nu am crezut niciodată că s-ar putea întâmpla o asemenea catastrofă, în care vom ajunge să trimitem familii întregi la groapă”, a povestit Claudiu Ioniță.  La etaj, toate paturile, cu excepția unuia, din unitățile de terapie intensivă ale spitalului, acum extinse, erau pline. O asistentă schimba cearșafurile de pe singurul pat liber, gol pentru că persoana care îl ocupa acum zăce la morgă. 

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa

Puțin sub 36% din populație a fost vaccinată în România, deși campania de imunizare a început bine, comentează CNN.  Lucrătorii medicali și oficialii dau vina pentru această rată scăzută de vaccinare pe o varietate de factori, inclusiv neîncrederea în autorități, convingerile religioase profund înrădăcinate și un val de dezinformare care se răspândește prin rețelele de socializare.

Pe acelaşi subiect

Când medicul Alexandra Munteanu, în vârstă de 32 de ani, s-a prezentat la unul dintre centrele de vaccinare din București, după o tură de noapte la spital, a constatat că prezența era scăzută. Ea este impresionată că gravitatea bolii pur și simplu nu pare să-i fi afectat pe oameni. „Sunt o mulțime de medici, inclusiv eu, care lucrează cu pacienții cu Covid și încercăm să le spunem oamenilor că această boală chiar există”, a spus ea. Unul dintre cei mai vocali anti-vacciniști ai țării este Diana Şoşoacă, membră în Senatul României. Într-una dintre numeroasele ei showuri publice, a încercat să împiedice oameni să intre într-un centru de vaccinare din nord-estul țării. „Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările. Nu-i ucideți!”, spune ea într-un clip video pe pagina ei de Facebook.

Vaccinurile folosite în România au fost testate pe scară largă și s-au dovedit a fi sigure și eficiente la copii, dar asta nu a împiedicat-o pe ea și pe alții să răspândească zvonuri pe rețelele de socializare și la televiziunile locale.

Oficialii și personalul medical sunt exasperați de faptul că eforturile lor au fost subminate. „Uitați-vă la realitate”, le-a transmis col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic militar și coordonator al campaniei naționale de vaccinare. "Avem unitățile de terapie intensivă pline de pacienți. Avem o mulțime de cazuri noi. Avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi. Deci aceasta este realitatea. Și peste 90% dintre pacienții care au murit erau nevaccinați".

În București, un banner uriaș acoperă jumătate din fațada unei clădiri de pe un bulevard important. "Se sufocă. Ne imploră. Regretă", sunt cuvintele tipărite cu litere negre uriașe deasupra fotografiilor alb-negru ale medicilor care se luptă cu boala într-o unitate de terapie intensivă. Puțini trecători aruncă o privire în sus la afiș, și mai puțini vor să comenteze mesajul cu CNN.  „Există manipulare. Unii oameni nu cred în vaccinuri”, le-a spus celor de la CNN o femeie, Claudia.

Primar: „Nu este un vaccin sigur”

Această neîncredere la adresa vaccinului nu este nicăieri mai evidentă decât în ​​mediul rural, unde rata de vaccinare scade la jumătate față de zonele urbane. Județul Suceava, din nordul țării, are cea mai scăzută rată generală de vaccinare din țară. "Acest județ este foarte religios. Este o zonă care are o tradiție religioasă puternică și o mulțime de oameni religioși. [...] Foarte puțini [preoți] sunt pro-vaccin și chiar îi cunosc pe unii care sunt anti-vaccin. Cei mai multi dintre ei aleg să nu spună nimic, nici pro, nici contra. Avem dovezi, de la spital, de la pacienți care provin din aceleași comunități religioase, unde preotul sau pastorul i-a sfătuit pur și simplu să nu se vaccineze", a spus pentru CNN managerul spitalului dr. Alexandru Calancea.

În afara Sucevei, în satul Bosanci, primarul Neculai Miron este una dintre cele mai vocale persoane anti-vaccin din țară. „Nu suntem împotriva vaccinării, dar vrem să o verificăm pentru că au fost multe efecte secundare. Nu credem că componentele vaccinului sunt foarte sigure. Nu este un vaccin sigur”. a spus el pentru CNN.

Datele medicale nu-l conving și nici medicul local, la care a dus echipa CNN. Medicul Daniela Afadaroaie vaccinează aproximativ 10 persoane pe zi cu Johnson & Johnson. Cele mai recente date oficiale arată că sub 11% din sat a fost vaccinat. În timp ce vorbea despre situația locală, primarul Miron se uita pe hârtiile de pe biroul medicului pentru a vedea cine a fost vaccinat. ”Când ai de gând să te vaccinezi, domnule primar?” l-a întrebat medicul râzând. „Nu am nevoie să mă vaccinez”, a răspuns el. „Sunt perfect sănătos”. Explicația medicului că vaccinul îl va ajută să rămână sănătos a trecut pe lângă urechile primarului, a comentat CNN.

Pastor: „Cred ceea ce văd, nu ceea ce aud”

În astfel de sate rurale, sărăcia și lipsa educației, împreună cu influența liderilor locali și credințele religioase tradiționale pot reprezenta o combinație mortală. Pastorul penticostal local, Dragoș Croitoru, a insistat că nu cunoște niciun deces de Covid-19 în parohie. „Aici, în biserică, nu avem niciun caz de oameni bolnavi de coronavirus. Avem o rată de mortalitate de zero la sută, nu cunosc pe nimeni care să fi murit de coronavirus aici în parohia noastră. Și cred ce văd, nu ce aud", a spus el.

Deși echipa CNN i-a povestit despre cadavrele bolnavilor de Covid-19 care umplu morga de la Spitalul Universitar București, Croitoru nu a fost convins. „Bucureștiul este mai mare decât Bosanci, din câte știu”, a glumit el. "Nu am avut niciun mort. Poate că am avut câțiva oameni care au fost bolnavi în sat, da. Dar rata mortalității în biserica noastră a fost zero."

Suceava s-a clasat pe locul al treilea în țară la numărul de decese cauzate de Covid, la începutul lunii noiembrie, potrivit cifrelor oficiale. Un colț al cimitirului principal din Suceava este plin de morminte proaspăt săpate. În capela cimitirului este în desfășurare o slujbă. Pe dealul din spatele capelei, cei îndoliați se adună pentru o înmormântare. În apropiere, se pregătește un alt mormânt.

Crucile de lemn de deasupra fiecărui mormânt nou nu indică cauza morții, așa că nu este clar câți au murit din cauza virusului. Cu toate acestea, un bărbat care lucra la unul dintre morminte a spus că numărul persoanelor îngropate în ultimul timp a fost mult mai mare decât de obicei.

La morga Spitalului Universitar București, un angajat bate un cui într-un sicriu de lemn. Un coleg a stropit sicriul cu dezinfectant. Cei care mor de Covid nu vor fi înmormântați cu sicriul deschis. „Vaccinul înseamnă diferența dintre viață și moarte”, spune asistentul Ioniță. "Oamenii ar trebui să înțeleagă asta. Poate că în ultimul ceas ar trebui să înțeleagă asta." Pentru cei din sacii negri din fața lui lui, este deja prea târziu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Reportaj CNN în România. ”Cadavrele se adună la ușa unei morgi în timp ce țara refuză vaccinarea. Medicii, exasperați de catastrofă”