Antena Meniu Search
x

Resturi de rachetă găsite pe plaja de la Gura Portiței. Fragmentele ar putea proveni de la un proiectil rusesc

Rămăşiţele unei rachete au fost descoperite aseară, pe malul plajei de la Gura Portiţei. Garda de Coastă este cea care a descoperit obiectul şi a alertat imediat ISU şi o echipă de pirotehnişti. În urma analizei, echipajul a identificat tubul de sticlă ca fiind un booster de rachetă, provenit probabil, de la un model rusesc. Reprezentaţii ISU spun că obiectul nu reprezintă un pericol, fiind vorba doar despre o componentă care avea rolul de a propulsa racheta. Astfel de tuburi fără încărcătură provite de la rachete au mai fost găsite în vara anului trecut, pe teritorilul vecinilor noştri bulgari.

de Redactia Observator

la 16.01.2023, 14:52

O bucată dintr-o rachetă, de proveniență deocamdată necunoscută, a pus pe jar autoritățile din Constanța. Obiectul a fost găsit, duminică, pe plaja de la Gura Portiței, cel mai probabil fiind scos la mal de valuri.

Un echipaj pirotehnic din cadrul ISU Dobrogea a ridicat deja obiectul, care urmează să fie predat reprezentanților MApN pentru evaluare. Autoritățile au transmis că obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta. 

Vă reamintim că sâmbătă, fragmente dintr-o rachetă rusească au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, la doar 20km de granița cu România, în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni).

Mesajul transmis de autorități

Pe acelaşi subiect

În cursul serii de 15.01.2023, echipajul pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a fost solicitat să intervină pentru ridicarea unui element presupus a fi de muniție, scos la mal de valuri, în zona Periboina – Săcele. 

La fața locului, echipajul format din trei subofițeri și un ofițer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat și depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, 16.01.2023, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta. 

Persoanele care găsesc elemente de muniţie au obligaţia să apeleze numărul unic 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Resturi de rachetă găsite pe plaja de la Gura Portiței. Fragmentele ar putea proveni de la un proiectil rusesc