Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Rețeta mucenicilor bucovineni, însiropaţi sau presăraţi cu nucă. Gospodinele spun că a lor este cea mai bună

Moldoveneşti sau munteneşti, însiropaţi sau presăraţi cu nucă, mucenicii sunt savuraţi pe 9 Martie, când este Sărbătoarea creştină a Sfinților 40 de Mucenici. Până atunci însă, pregătirea lor este un adevărat ritual. Reţetele diferă, dar gospodinele din Bucovina spun că a lor este cea mai bună. 

de Angela Bertea

la 10.03.2024 , 21:07

"La 1 kg de făină punem o linguriţă de sare, punem puţin zahăr, cât de dulce ne dorim". Apoi urmează laptele, drojdia şi ouăle. Secretul celor mai buni mucenici stă în aluat. Acestea trebuie frământat cu perseverenţă şi forţă, ca la cozonac. 

În familia Sfințițchi din Bucovina, reţeta mucenicilor s-a transmis de la o generaţie la alta. 

  • Andreea Sfințițchi: După ce am frământat cam o jumătate de oră, îi facem o cruce, aşa am învăţat de la mamă, ca să crească mai cu spor, îl acoperim cu un prosop şi îl punem la dospit pe o suprafaţă caldă, pe sobă aici pe cuptor. După ce a crescut mare începem să facem formele pentru mucenici, pentru Sfinţişori.
  • Liliana Sfințițchi: De cele mai multe ori, pregătim sfinţişorii de dimineaţă, apoi îi ducem la biserică să fie sfinţiţi, iar, mai apoi, îi împărţim oamenilor ca pomană, în amintirea celor 40 de mucenici.
Vezi și

Forma mucenicilor bucovineni este cifra opt sau infinitul, cu o simbolistică aparte

Pe acelaşi subiect
  • Liliana Sfințițchi: Forma de 8 sau infinit, repretintă uniunea omului cu Dumnezeu. Iubirea infinită pe care noi o avem faţă de apoapele nostru se regăseşte de asemenea, în aceşti Sfinţişori.
  • Angela Bertea, reporter Observator: Sfinţişorii pot fi făcuţi cu uşurinţă acasă, însă pe lângă pricepere este nevoie şi de timp. Aproape 30 de minute frământatul, alte 30 de minute dospitul şi mai bine de jumătate de oră coptul. Pentru o tavă de sfinţişori este nevoie cel puțin de o oră jumătate 

Mucenicii nu sunt doar un simbol al gastronomiei tradiţionale şi al obiceiurilor religioase, ci şi un semn de respect pentru strămoşii neamului. 

  • Călin Bîrleanu, etnolog: Cultul moşilor şi al străbunilor. În spatele acestui obicei se ascunde tocmai acest cult în semn de consideraţie pentru străbuni, pentru cei care au fost. Mierea este sacră în majoritatea culturilor. Nuca şi grăul sugerează ciclicitatea. 

Preţurile mucenicilor încep de la trei lei şi pot ajunge şi până la până la 40 de lei bucata. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Alegeri SUA: pe cine aţi prefera preşedinte, Donald Trump sau Kamala Harris?
Observator » Evenimente » Rețeta mucenicilor bucovineni, însiropaţi sau presăraţi cu nucă. Gospodinele spun că a lor este cea mai bună