Antena Meniu Search
x

Video Risc ridicat de Omicron la 2 dintre cei 3 români suspecţi de infectare. Rezultatele primelor teste

Un jucător din cadrul echipei de rugby Știința Baia Mare a fost confirmat pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Rezultatul probei RT-PCR recoltată marți seară la Aeroportul Internațional Maramureș are rezultat pozitiv. Totodată, alți doi turiști, bărbat și femeie, au primit rezultate pozitive la testele Covid. În toate cele trei cazuri au fost trimite probe la Institutul Cantacuzino pentru secvențiere.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 02.12.2021, 13:51

Vezi și

Cele trei probe au ajuns în această dimineaţă la Institutul Cantacuzino. Secvenţierea va dura între trei şi cinci zile, iar interpretarea rezultatelor o zi sau două. Aşadar, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare aflăm dacă avem un caz de infectare cu Omicron pe teritoriul României.

Două persoane cu risc ridicat

În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2. Una dintre aceste persoane este din judeţul Braşov, iar cealaltă din judeţul Vaslui. Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt  asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare.

Deocamdată, nu ştim în mod clar dacă vaccinurile ne protejează total de această nouă tulpină, însă medicii recomandă în continuare vaccinarea ca fiind singura măsură sigură de protecţie. Şefa Comisiei Europene a declarat că ar trebui să vorbim despre obligativitatea vaccinării la nivelul Uniunii Europene.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Sănătăţii, despre secvenţierea probelor de la persoanele revenite din Africa de Sud

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că, în urma primelor teste făcute pe probele recoltate de la persoanele confirmate cu coronavirus după repatrierea din Africa de Sud, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

"Procesul de secvenţiere a genomului pentru tulpina OMICRON se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2", a precizat, joi, Ministerul Sănătăţii.

Rafila, despre românii suspecți de infectare cu varianta Omicron: Probabilitatea este mare

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus joi că probabilitatea ca românii repatriați din Africa de Sud, care au fost depistați cu Covid, să fie infectați cu varianta Omicron este mare. „Este vorba de debutul procedurii de secvențiere care a arătat prezența mai multor mutații. Rămâne să vedem la sfârșitul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau de altă variantă, dar probabilitaea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutații”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a spus că este vorba de o tulpină care a apărut în foarte multe țări din Euopa ca urmare a călătoriilor pe continentul african. „Este în mod evident decizia de izolare și monitorizare a pacienților. Vor fi monitorizați pe întreaga perioadă de 14 zile”, a mai spus Rafila.

Trei dintre românii care s-au întors din Africa de Sud cu avionul pus la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe au fost depistaţi pozitiv pentru COVID-19. Printre ei şi un jucător al echipei de rugby CSM Știința Baia Mare care a aflat că este infectat după testul efectuat în aeroport. Cei trei sunt în izolare şi aşteaptă să vadă dacă este vorba despre Omicron. Ar fi primele cazuri din România, în condiţiile în care din ce în ce mai multe ţări anunţă îmbolnăviri cu noua tulpină a virusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Risc ridicat de Omicron la 2 dintre cei 3 români suspecţi de infectare. Rezultatele primelor teste