Uriașa operațiune de mutare în noul sediu NATO a fost coordonată de un român
Când spui NATO, spui securitate, zeci de naţiuni care iau decizii politice şi militare. Pentru Bogdan Lăzăroae, un american de origine română, NATO a fost timp de 11 ani un război logistic pe care l-a câştigat. Echipa Observator l-a întâlnit chiar în noul sediu al Alianţei.
- Mutarea istorică a sediului NATO a fost coordonată de românul Bogdan Lăzăroae.
- Românul a prezentat întreaga poveste într-un material exclusiv Observator.
Când spui NATO, spui securitate, zeci de naţiuni care iau decizii politice şi militare. Pentru Bogdan Lăzăroae, un american de origine română, NATO a fost timp de 11 ani un război logistic pe care l-a câştigat. Echipa Observator l-a întâlnit chiar în noul sediu al Alianţei, o construcţie unică în lume, în realizarea căreia românul a avut un rol decisiv. Urmăriţi un reportaj de Alessandra Stoicescu, Cosmin Herea şi Dragoş Coman.
În 1999, când Alianţa Nord-Atlantică a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţare, a apărut ideea unui sediu nou pentru NATO, un sediu demn de secolul XXI. Câţiva ani mai târziu, românul a primit misiunea de a muta minioraşul aliaţilor, fără sincope şi în deplină siguranţă.
La Summit-ul NATO de la Bucureşti, din anul 2008, a fost făcută publică prima machetă cu designul noii clădiri. O inovaţie arhitecturală din fier beton şi sticlă sub forma a două palme care protejează asemenea unor aripi.
Mutarea propriu-zisă a peste 7000 de metri liniari de arhivă, a mobilei şi obiectelor de artă a durat 12 săptămâni. Timp în care Bogdan se ruga să nu fie nicio criză pe plan internaţional.
Dar... s-a întâmplat: un atac în Siria a prins jumătate din delegaţi în sediul vechi al NATO şi cealaltă jumătate - în noul sediu. Pentru a nu perturba Consiliul Alianţei, convocat de urgenţă, Bogdan a demarat misiunea "Magic carpet" sau covorul fermecat - un flux continuu de transport de oameni şi documente între cele două sedii.
Noul sediu NATO nu este pregătit doar pentru cele peste 5000 de întâlniri oficiale care au loc anual.
(Reporter): "Acesta e lemn din România, corect?
(Bogdan Lăzăroae): Da, este lemn de fag. Aici e Bucureştiul. Dunărea, Moldova, Transilvania".
Aţi crede că ne aflăm într-o cafenea la modă din Bruxelles. Dar nu, suntem tot în inima unui loc cu grad de securitate zero.
În iunie 2020, Bogdan Lăzăroae va putea spune: misiune încheiată cu succes. Uneori, îi vine şi lui greu să creadă că îşi va trece în CV acest proiect grandios care a costat peste un miliard de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰