Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zeci de mii de români au semnat o petiție prin care cer retragerea vlogger-ului Colo de pe o platformă de specialitate

Zeci de mii de oameni au semnat o petiţie prin care cer excluderea vloggerului român COLO de pe Youtube, acolo unde a postat mesaje de instigare la viol şi violenţă asupra adolescentelor. În plus, vloggeri consacraţi şi specialişti din online spun că este necesară o lege de reglementare a conţinutului de pe internet. Alexandru Bălan, zis COLO, începe deja să simtă consecinţele vorbelor sale: mai mulţi sponsori şi mii de abonaţi l-au abandonat după vizionarea mesajelor dezgustatoare.

de Laurenţiu Rădulescu

la 03.06.2020 , 20:37

  • Vloggerul Colo a pierdut mai mulți urmăritori și sponsori, după mesajele nepotrivite lansate pe internet.
  • Specialiștii solicită reglementarea materialelor publicate pe internet.

Alexandru Bălan, vlogger: Eu, dacă nu eram în nicio relaţie de cinci ani de zile, credeţi-mă ... toate copilele de 14 şi 15 ani. 

După câteva ore de la declaraţia revoltătoare, a apărut petiţia prin care mai mulţi utilizatori cer excluderea vlogger-ului de pe platforma pe care a instigat la viol. 

În mai puţin de 24 de ore, mai mulţi sponsori ai vlogger-ului - care are aproape un milion de vizualizări pe canalul de Youtube şi alţi aproape 500 de mii pe Instagram - şi-au retras sprijinul. 

Vezi și

De altfel, de aici provin şi cele mai mari câştiguri în lumea online. 

Dragoș Stanca, expert în media digitală: Câtă vreme paradigma în care funcţionează tot acest ecosistem format din Google, Instagram, Facebook, va funcționa pe principiul cât mai multe vizualizări la un preţ cât mai mic şi cât timp clienţii vor încuraja acest comportament, vor apărea astfel de derapaje.

În România, peste 50 de vloggeri sunt consideraţi influenceri, cu cel puţin 100 de mii de accesări fiecare. Publicul lor are, în medie, până în 18 ani. Sunt minori care pot fi uşor influenţaţi de postări asemănătoare celor de ieri. 

Diana Miron, psiholog şi mamă a unui tânăr de 19 ani, urmăreşte de câțiva ani fenomenul vloggingului. 

Diana Miron, psiholog: Este foarte important ca eu să observ, eu ca părinte, ce se întâmplă cu copilul meu. Chiar dacă observ dintr-o poziție excentrică, de la perifierie. Libertatea aceasta pe care și-o câștigă dat fiind că a crescut copilul, nu trebuie să fie neglijentă și aproape lipsită de responsabilitate. Să fie liber comunicând cu mine. 

Marilu Dobrescu, vlogger: Un singur copil poate prelua această informație pe care tu o dai mai departe. Și copilul ăsta unde să o ducă? O să se ducă la prietenii lui. 

Conţinutul online în România şi în cele mai multe dintre ţările din Uniunea Europeană nu poate fi controlat. Nu există o lege care să definească clar termenii care pot fi exprimaţi pe internet. 

Doar Statele Unite obligă utilizatorii platformelor online să stabilească filtre care indică nivelul limbajului şi limita de vârstă a celor care se abonează pe diferite canale. 

Dragoș Stanca, expert în media digitală: Este cel mai indicat ca industria să se autoreglementeze ca reprezentanții de vânzări al acestor creatori de conținut să admită că trebuie să aplice niște standarde profesionale mai ridicate și să curețe această industrie de oameni care nu au ce să caute în ea. 

Alina Greavu, vlogger: Este nevoie de nişte reguli și în online. Oricât am aprecia noi libertatea de exprimare, trebuie să ştim că libertatea noastră se opreşte acolo unde începe libertatea celuilalt. 

În România, vloggurile acoperă aproape 22 la sută din totalul de vizualizări pe platformele online. 

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Zeci de mii de români au semnat o petiție prin care cer retragerea vlogger-ului Colo de pe o platformă de specialitate