Antena Meniu Search
x

Zeci de români, aproape de o tragedie. Avionul de pe cursa Birmingham - Bucureşti a lovit pista la decolare

Un avion al unei companii româneşti, cu 190 de pasageri la bord, a fost la un pas de tragedie. O eroare a piloţilor a făcut ca, în momentul decolării, coada aeronavei să atingă pista. Era o cursă din Marea Britanie spre România iar autorităţile de acolo au deschis deja o anchetă.

de Redactia Observator

la 14.06.2019, 21:52

Vezi și

Un avion al unei companii româneşti, cu 190 de pasageri la bord, a fost la un pas de tragedie. O eroare a piloţilor a făcut ca, în momentul decolării, coada aeronavei să atingă pista. Era o cursă din Marea Britanie spre România iar autorităţile de acolo au deschis deja o anchetă. În schimb, la Bucureşti, reprezentanţii companiei nu au comentat incidentul.

Avionul se afla pe aeroportul din Birmingham cu destinaţia Bucureşti. Esta vorba despre un Boeing 737 cu 190 de pasageri la bord care avea deja o oră de întârziere. 

În momentul în care urcă la manşă, piloţii trebuie să introducă în computerul de bord al avionului mai mulţi parametri printre care şi cei ce ţin de greutatea încărcăturii din aeronavă. 

În acest caz, piloţii nu au introdus datele despre cât cântărea combustibilul, adică 12 tone, dar au plecat către decolare. 

În mod normal, un avion obişnuit, cu toţi parametrii setaţi corect, se desprinde de sol la o viteză de 250-300 de kilometri pe oră. 

În cazul aeronavei româneşti, din cauza lipsei greutăţii kerosenului din computerul de bord, viteza a fost cu 5,14 metri pe secundă mai mică. 

Poate nu pare mult dar asta a făcut ca avionul să nu mai urmeze o traiectorie firească iar în momentul desprinderii de sol, partea din faţă s-a ridicat foarte mult, astfel încât coada aeronavei a atins pista. 

Se putea produce o tragedie iar acum autorităţile din aviaţia britanică anchetează cazul. 

Mai grav este că protocolul în astfel de cazuri cere ca avionul să se întoarcă pe pista de pe care a decolat sau să aterizeze pe cea mai apropiată, însă piloţii au ignorat acest lucru şi au zburat 3 ore până la Bucureşti.

Reacţia reprezentanţilor Blue Air pe marginea acestui incident

Reprezentanţii Blue Air au transmis următorul mesaj, după incidentul în care a fost implicată aeronava care efectua o cursă Birmingham - Bucureşti:

"Siguranța pasagerilor și a echiajelor noastre este foarte importantă pentru Blue Air. Această valoare ne ghidează de mai bine de 14 ani de activitate. Pentru analizarea situației zborului din 28 iulie anul trecut, pe ruta Birmingham – Otopeni, Blue Air dorește să precizeze faptul că a demarat imediat o investigație internă. Atât comandantul, cât și copilotul, nu mai fac parte din echipa Blue Air încă din vara anului trecut. De asemenea, Departamentul Safety din cadrul Blue Air a emis un Safety Information Bulletin adresat tuturor piloților companiei.

“Principala noastră preocupare este desfăşurarea activităţii de zbor în deplină siguranţă. Facem asta printr-o abordare proactivă a siguranței zborului prin analiza de risc, dezvoltarea procedurilor de natură să preîntâmpine erori şi incidente şi prin analiza detaliată a activității de zbor. Punem un accent deosebit pe antrenamentul şi selecționarea atentă a piloților, investim permanent în dezvoltarea instrumentelor cele mai moderne, cum ar fi Electronic Flight Bag. Avem un sistem riguros de evaluare a echipajelor noastre şi vrem să asigurăm pasagerii că în cockpit se află mereu piloţi responsabili şi bine pregătiţi”, a declarat Radu Sopa, Flight Operations Director şi instructor de zbor în cadrul Blue Air.

Siguranţa zborului şi respectarea reglementărilor în vigoare sunt valorile de bază ale Blue Air. Compania este certificată IATA Operational Safety Audit (IOSA) de către International Air Transport Association (IATA) pentru standarde excepţionale de operare, iar din anul 2016 este membru cu drepturi depline IATA. În timpul auditului se verifică conformitatea a peste 900 de standarde şi practici recomandate în cadrul departamentelor operaţionale ale companiei, de la organizare şi management, la operaţiuni de zbor, control operațional al zborurilor, operaţiuni de deservire la sol a avionului şi pasagerilor, cargo, securitate şi întreţinerea tehnică a avioanelor".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Zeci de români, aproape de o tragedie. Avionul de pe cursa Birmingham - Bucureşti a lovit pista la decolare