Antena Meniu Search
x

Video Românul care a câştigat la stat 75.000 de euro pe oră. A reuşit printr-o "şmecherie" şi se consideră nevinovat

Şi funcţionar la stat, şi patron la privat. E reţeta de succes prin care bugetarii reuşesc să câştige contracte de consultanță pe bani grei. Un consilier din Ministerul Fondurilor Europene a prins contracte de 700.000 de euro în doar o săptămână. S-a întâmplat chiar înainte ca Executivul să publice ordonanţa austerităţii. E clar conflict de interese, dar legea nu e explicită, spun specialiştii. Se termină şmecheria, promite ministrul. 

de Redactia Observator

la 01.11.2023, 19:29

Vezi și

Săptămâna trecută, a fost frenezie în sistemul de achiziţii publice. După ce Guvernul a anunţat că interzice cheltuielile bugetare pentru consultanţă, multe instituţii s-au înghesuit să facă achiziţii pe ultima sută de metri. Cele mai multe contracte le-a câştigat chiar un consilier superior din minister, arată o investigaţie Europa Liberă. Bogdan Marinescu, funcționar la Fonduri Europene şi, în acelaşi timp, patron al unei firme care oferă consultanţă, a reuşi să încheie, Într-o singură săptămână, contracte de peste 700 de mii de euro.

Sonia Simionov, reporter Observator: Într-o singură zi, de la ora nouă la 16, consilierul a semnat cu șapte primării, încasarea a 500 de mii de euro. Practic, o medie de 75 de mii de euro ...pe oră. La fel de interesant este că aproape toate ofertele lui au fost aprobate în mai puțin de 5-7 minute de la publicarea cererilor în SEAP.

Firma fără niciun angajat a strâns 1 milion de euro

Înființată în 2019, fără niciun angajat raportat anul trecut, firma consilierului a reușit să adune contracte din bani publici de peste 1 milion de euro. Bogdan Marinescu nu vede nicio incompatibilitate între funcția la stat și activitatea din privat. Doar la presiunea şefului său, ministrul Adrian Câciu, şi-a dat demisia.

Pe acelaşi subiect

Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene: Omul nu mai lucrează la noi. Se întâmplă asta din cauza unei legislaţii permisive pe care unii functionari înţeleg să o folosească în interes personal. Acest lucru nu mai merge, şmecheria s-a terminat. Legislaţia trebuie schimbată radical. 

Legea pe care o pregăteşte ministerul Fondurilor Europene le va interzice funcţionarilor care lucrează cu bani europeni să deţină firme care se ocupă de consultanţă. Aceeaşi interdicţie o vor avea şi rudele până la gradul al patrulea. Specialiştii spun că e conflict de interese, dar nu e nevoie de schimbarea legii, ci doar de un regulament intern. 

Valentin Mircea, avocat: Şi moral, şi legal, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Principiul e acelaşi. Nu ai voie sa-ti folosesti pozitia in interes privat. Dacă domnul acesta, firma sa a contactat primăriile, iar acelea fie ştiau, fie puteau verifica că el lucreaza chiar în Ministerul Fondurilor Europene, se numeşte argument de autoritate. 

Conflict de interese

Bogdan Marinescu este consilier superior şi primeşte un salariu lunar de 6.500 de lei plus sporuri. În declaraţia de avere nu are mai nimic declarat. Primăriile au ajuns să lucreze cu firma lui după ce acesta ar fi trimis oferte. 

Dumitru Iliuţă Șerban, primar comuna Tâmna: Noi rulăm din primăvara un proiect pentru canalizarea comunei Tâmna. Neavând consultanţă nu ne putem înscrie. Contractul respectiv este facut cu o clauza, deci la succes cum s-ar spune, daca nu vom obtine finantare, consultanta pica, nu vom plati nimic

Este al doilea scandal la Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene în ultimele zile. Un director e arestat la domiciliu, penzdupă ce a fost prins că lua trei mii de lei mită lunar din salariul a două subalterne pe care le ajutase să se angajeze în minister. Ca să fie sigur că primea cota parte, le sechestra cardurile bancare şi le lua o treime. În doi ani, ar fi adunat în jur de 120 de mii de lei, confom surselor Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Românul care a câştigat la stat 75.000 de euro pe oră. A reuşit printr-o "şmecherie" şi se consideră nevinovat